Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.07.2017.
10:55
Tanjug A

Milo otvoreno prozvao Ruse: Svetu pokazuju svoje nabildovane mišiće iz Ukrajine, Gruzije, Sirije...

Lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, ocenio je da je Crnoj Gori i regionu nužan istorijski zaokret koji će sveobuhvatnim društvenim reformama obezbediti uvođenje evropskih standarda, a opoziciju, koju je nazvao "grupom gubitnika", optužio je da otvoreno služe interesima druge države čiji je cilj da osujeti put evropskog razvoja Crne Gore.

EPA/Boris Pejović
Crna Gora i region moneta za potkusurivanje velikih sila: Milo Đukanović

Otvoreno prozivajući Rusiju, Đukanović je rekao da je jasno da zvanična Moskva to ne radi zbog samog značaja crnogorskog članstva u NATO, ili sutra u EU, "nego da bi Evropi i svetu pokazala svoje nabildovane političke mišiće iz Ukrajine, Gruzije, Sirije". Rusija to, prema Đukanoviću, radi i da bi poručila da se bez nje ne može odlučivati o evropskoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana. 

- Dakle, jasno je i elementarno upućenim da su i Crna Gora i naš region i ovoga puta samo moneta za potkusurivanje u igrama velikih na globalnoj sceni - naveo je Đukanović u intervjuu podgoričkim Dnevnim novinama, a povodom Dana državnosti.

Večiti politički gubitnici

Navodi da je "grupa večitih političkih gubitnika, nespremnih da pošteno analiziraju svoje nedostatke koji ih vode iz poraza u poraz", u stanju očaja došla "do poslednjeg stadijuma političkog i ljudskog posrnuća".

- Otvorenog služenja interesima druge države čiji je cilj da osujeti put evropskog razvoja Crne Gore. Jasno je da to Rusija ne radi zbog samog značaja crnogorskog članstva u NATO, ili sutra u EU, nego da bi Evropi i svetu pokazala svoje nabildovane političke mišiće iz Ukrajine, Gruzije, Sirije. I poručila da se bez nje ne može odlučivati o evropskoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana. Dakle, jasno je i elementarno upućenim da su i Crna Gora i naš region i ovoga puta samo moneta za potkusurivanje u igrama velikih na globalnoj sceni - ocenjuje Đukanović.

Bivši premijer, kako kaže, ubeđeno veruje da je za Zapadni Balkan integracija u EU i NATO isto što i pouzdana stabilnost. Smatra da se pozitivni efekti crnogorskog članstva u NATO već naziru, verujući da će vreme koje je pred nama tek efektuirati pozitivne trendove za region nakon stupanja Crne Gore u NATO.

Prihvatiti napredak Crne Gore

Đukanović navodi da na opozicionoj crnogorskoj sceni ne postoji neko ko ima politički potencijal i snagu da svojim delovanjem koriguje poteze vlasti. Ocenio je da niko od političke konkurencije nije pokazao sposobnost da saopšti notornu činjenicu da je Crna Gora u poslednje dve decenije ostvarila napredak koji prepoznaje i ceni čitav demokratski svet. 

Podseća da je u tom periodu, od nerazvijenog dela ex-Jugoslavije, Crna Gora  postala najrazvijenija ekonomija Zapadnog Balkana i dostigla demokratske i standarde u vladavini prava koji su joj otvorili vrata najmoćnijeg bezbednosno-političkog kluba u istoriji čovečanstva.

- Prećutkujući ili falsifikujući to što je svakom normalnom očigledno, naši politički konkurenti nam šalju poruku ili da im napredak zemlje nije po volji i da bi nas oni radije vratili u staro "dobro" stanje ekonomske i političke zavisnosti od brojnije pravoslavne i slovenske braće - naveo je Đukanović.

Đukanović kaže da ko prvi na crnogorskoj političkoj sceni bude smogao snage da uvaži ovu istinu i da nakon toga ponudi bolja rešenja za okončanje tranzicije, brži održivi razvoj ekonomije, veću funkcionalnost i profesionalnost institucija, pravednije socijalne odnose, tek taj će se kvalifikovati za poziciju prihvatljive alternative ili ozbiljnog korektiva aktuelne vlasti.
Smatra da će u doglednoj budućnosti i Zapadni Balkan biti organski deo evropskog sistema vrednosti.

- Crna Gora je napravila taj zaokret, ali treba još mnogo raditi - kazao je Đukanović u intervjuu Dnevnim novinama, povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore.

Članstvo u NATO

Govoreći o uticaju crnogorskog članstva u NATO na unutarpolitičke prilike u Crnoj Gori, Đukanović ocenjuje da se suštinski gledano, kako kaže, u toj državi i dalje  vodi rovovski rat između protagonista evropske vizije i pristalica tradicionalne balkanske političke matrice zbog koje je "Crna Gora, zajedno sa drugim balkanskim zemljama, zaostala tako daleko od nivoa evropske razvijenosti".

- Crnoj Gori i regionu nužan je istorijski zaokret koji će sveobuhvatnim društvenim reformama obezbediti uvođenje evropskih standarda. Samo tako će u doglednoj budućnosti i Zapadni Balkan biti organski deo evropskog sistema vrednosti. Crna Gora je napravila taj zaokret, ali treba još mnogo raditi - smatra Đukanović.

Lider DPS-a ocenjuje da značajan deo stanovništva nije još spreman da podigne glavu i prihvati notornu istinu da je Crnu Goru put nacionalne i verske uskogrudosti doveo do ćorsokaka u kojem je "danas kao lider regiona u pogledu razvijenosti na 41-42 odsto evropskog proseka".
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online