Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.07.2010.
19:31
Srna, Vestionline A

Mudžahedini prete Republici Srpskoj?

Darko Trifunović, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, upozorava da ovaj tim raspolaže najnovijim informacijama o kampovima mudžahedina na "obodnim delovima" Republike Srpske, koji imaju planove da Srpsku napadnu sa nekoliko desetina autobusa punih mudžahedina u cilju zauzimanja saobraćajnica i drugih vitalnih infrastrukturnih objekata, a kao posebna meta je nova zgrada Vlade u Banjaluci. On navodi da je Haris Silajdžić imao kontakte sa Osamom bin Ladenom.

Trifunović je naveo da Republika Srpska treba da se okrene sebi i da zaštiti živote svojih građana, jer ni Srpska ni njeni građani nemaju nikakvo poverenje u institucije BiH u pogledu bezbednosti i zaštite od terorizma.

"Vlada Republike Srpske u interesu vlastitih građana mora hitno da donese niz mera, koje podrazumevaju da traži vraćanje nadležnosti na polju bezbednosti na nivo Srpske, da formira ministarstvo za vanredne situcije, jer je terorizam jedna od vanrednih situacija, kao i poplave, te da traži veću zaštitu međunarodne granice BiH i unutrašnje entitetske granice Republike Srpske", istakao je Trifunović.

Trifunović smatra da podizanje nivoa aktivnosti MUP-a Republike Srpske na fizičkoj zaštiti lica i objekata i zaštićenog lica nema nikakvu svrhu bez obaveštajne bezbednosti Srpske.

Pokrenuti odgovornost Saudijske Arabije

 

Trifunović je rekao da RS i njene institucije nisu uspele da sagledaju problem Saudijske Arabije i da pokrenu pitanje krivične odgovornosti države Saudijske Arabije u odnosu na zločine koje su počinili mudžahedini koje je potvrdio Haški tribunal.

"Vlada RS ima pravni osnov da pokrene pitanje odgovornosti države Saudijske Arabije i kompenzacije štete koju je Saudijska Arabija nanela BiH odnosno hrišćanskoj populaciji, jer su oni direktno finansirali mudžahedine koji su po presudama Haškog tribunala utvrđeno počinili stravične zločine", naglasio je Trifunović.

"Republika Srpska mora imati sopstveni sistem bezbednosti koji podrazumeva obaveštajnu komponentu, jer mora imati saznanja kada se šta sprema , posebno u situaciji kada Srpska i njeni građani nemaju poverenja u zaštitu bezbednosti institucija BiH, jer su funkcioneri BiH umešani u razne terorističke aktivnosti o čemu svedoče brojna dokumenta i izveštaji", naglasio je Trifunović, koji je profesor na beogradskom Fakultetu bezbednosti.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci iz Federacije BiH će za nekoliko godina sa područja tog entiteta prelaziti u Srpsku, jer se oni i njihova deca neće osećati bezbedno od pripadnika vehabijskog pokreta.

"Republika Srpska je ekonomski i politički zaokružena celina i napreduje u svakom pogledu u odnosu na Federaciju BiH, zbog čega određeni krugovi u Sarajevu koriste vehabije kao udarnu pesnicu koja fizički treba da napadne Srpsku iz svih pravaca", kaže Trifunović.

On je naglasio da Srpska trenutno raspolaže jedino Antiterorističkom jedinicom koja može da je brani, ali se postavlja pitanje da li je ta jedinica u stanju da se odupre napadu nekoliko hiljada utreniranih mudžahedina.

Trifunović ocenjuje da je iluzorno očekivati da Republika Srpska i dalje zarad nekih evropskih integracija plaća i investira u sistem bezbednosti na nivou BiH, "koji ne samo da ne funkcioniše, već i direktno ugrožava bezbednost Srpske i njenih građana".

On smatra da nedavni teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu nije neočekivan i da treba očekivati i nove terorističke napade u BiH i podseća da su članovi Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala jugoistočne Evrope već nekoliko godina upozoravali na moguću opasnost od terorizma u BiH na bazi dokumenta međunarodnih organizacija.

Vehabije zloupotrebljavaju veru

 

"Zakonodavac u Srpskoj i BiH pripadnike vehabističkog pokreta više ne treba smatrati kao pripadnike religijskog pokreta jer oni to nisu, to je kriminalno-teroristička grupa koja zloupotrebljava religiju", kaže Trifunović, zbog čega ih zakonodavac mora staviti pod udar zakona i preduzeti mere zabrane njihovog kretanja, finansijskih tokova iz Saudijske Arabije.

"Kada smo govorili o širokoj razgranatoj mreži islamskih fundamentalista koja primenjuje terorizam kao metodu borbe mi smo nagovestili da je SDA od samog početka bila u tesnoj vezi sa najmračnijim teroristima današnjice i to u slučaju `TVRA` ili Agencije za pomoć trećem svetu", kaže Trifunović.

On je naveo da se iz dokumenta Interpola "Visbaden" i austrijskog Interpola, koji su vodili simultanu istragu, dolazi do zaključka da je sa Osamom bin Ladenom i mnogim tada poznatim teroristima u kontaktu bio vrh SDA, odnosno Alija Izetbegović, Hasan Čengić, Husein Živalj i mnogi drugi koji su i danas akteri političke scene u BiH.

Trifunović je rekao da "Ekspertski tim, kada je govorio o umešanosti trenutnih političara BiH, poput Harisa Silajdžića, u mrežu terorizma nije iznosio svoj stav - već stav na bazi dokumenata Kantonalne policije u Sarajevu koja je radila istragu šverca oružja `ER Bosne` gde se Silajdžić povezuje sa švercom oružja i samim kontaktom sa Osamom bin Ladenom".

"U BiH postoji jedna čitava infrastruktura islamskih fundamentalista koji imaju jako uporište u vlasti u BiH, odnosno onih koji su dovodili mudžahedine u BiH i koji nikada nisu odgovarali za to, kao i svih onih koji su omogućili njihov dalji ostanak na teritoriji BiH i onih koji su odgovorni za posledicu delovanja tih mudžahedina", kaže Trifunović.

On je rekao da vlasti BiH ne kontrolišu teritoriju Gornje Maoče kod Brčkog gde žive pripadnici vehabijskog pokreta, koji su pretnja za bezbednost ne samo BiH već čitavog sveta, što najbolje potvrđuje činjenica da su na dan sahrane pape Jovana Pavla Drugog planirali da izvrše raketni napad na državnike sveta koji su došli na sahranu pape.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online