Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.07.2010.
20:46
Tanjug A

"Plavšićeva tražila dolazak paravojski"

U nastavku suđenja bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, svedok suda Momčilo Mandić rekao je danas da je bivša potpredsednica RS Biljana Plavšić zagovarala dolazak paravojnih formacija u Republiku Srpsku, da bi pomogle svojoj braći Srbima.

Priznala zločine u Hagu, ali ne i podršku paravojnim formacijama

Mandić, bivši ministar pravosuđa RS, rekao je da su pripadnici paravojnih formacija bili zlikovci i zločinci, da su ubijali nesrbe i pljačkali im imovinu, a kada bi im to ponestalo, onda su pljačkali Srbe.


"(Ministar policije RS Mićo) Stanišić i general (Ratko) Mladić takve kriminalce su hapsili, a tome se protivila Plavšićeva", kazao je Mandić, dodavši da je on sledio Stanišića, a da je predsednik Vlade RS Branko Đerić sledio Plavšićevu.


Prema Mandiću, Plavšićeva je bila autoritet u RS, naročito u narodu, i čak veći u nekim situacijama od predsednika RS, dodavši da se "vidi dokle su neki njeni stavovi doveli".

Mandić je rekao da je "Plavšićeva bila zla žena", da je politički sukob prenela na lični teren da je tražila da se on i Stanišić sklone iz vlade.

"Trebalo je dati poverenje ljudima koji su legalisti, koji su poštovali zakon, a ne ljudima koji su govorili da od 12 miliona Srba šest treba da pogine, da bi ostalih šest živelo", istakao je svedok, citirajući izjavu Plavšićeve.

Mandić je tvrdio da nije bio blizak sa Karadžićem i da je imao s njim samo službene razgovore.

Karadžić je, kako je Mandić kazao, postao rezervisan prema njemu kada mu je "neki poltron" preneo da je rekao da "glavešinama treba oladiti glave", misleći na Izetbegovića i Karadžića.

Kada mu je tužilac Alan Tiger predočio nekoliko presretnutih razgovora, Mandić je rekao za više situacija da se šalio jer je znao da se razgovori snimaju u pošti u Sarajevu, odnosno da ih snima Munir Alibabić i potom "trči sa snimcima Aliji Izetbegoviću".


Upitan da li je tačno, kako se čuje u presretnutom razgovoru, da je rekao bosanskom Hrvatu Brunu Stojiću: "Hoćemo da pravimo novo, fino Sarajevo.... Ove stare sinagoge i džamije hoćemo da sklonimo", Mandić je odgovorio da je to šala sarajevskog miljea koju on verovatno ne može da razume.


Mandić je rekao da je tada došlo do sukoba između srpske i hrvatske policije na Vracima, u Sarajevu, kao i da nije bilo nikavog granatiranja tada kada je vođen razgovor.

Tužilac mu je predočio deo iz jednog presretnutog razgovora gde je rekao: "Držimo Turke u okruženju, malo ćemo ih izgladniti", na šta je Mandić rekao da se rugao tom čoveku koji ih je snimao.


Mandić sutra nastavlja svedočenje na suđenju Karadžiću, kome se u Haškom tribunalu sudi za genocid i druge ratne zlocicne počinjene tokom rata u BiH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online