Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 05.06.2017.
10:00
B. Miličić - Vesti A

Zbog parcele na sudu 20 godina

Kada je 1971. Momčilo Živić iz Minhena, koji boravi u Nemačkoj od 1968. godine, u svom zavičaju u Bijeljini na dobroj lokaciji kupio parcelu od 2.000 kvadratnih metara, planirao je da tu sagradi nešto što bi mu donelo korist u starosti. Međutim, umesto dobre investicije za budućnost, Momčilo je skoro 20 godina na sudovima zbog parcele koja mu je oteta na prevaru!

B. Miličić
Momčilo Živić je snagu i zdravlje potrošio dokazujući da je u pravu

On kaže da je životnu energiju potrošio dokazujući da je u pravu i da mu drugi čine nepravdu, a uverio se i da nema od koga da traži i da očekuje pravdu, budući da mu ni lokalne vlasti, ali ni vlasti na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine nisu pomogle ovom semberskom Davidu Štrpcu, kako su ga prozvali neki mediji, i "večitom parničaru", kako ga doživljavaju bolji poznavaoci prilika u Bijeljini.

Poništena presuda

Momčilo kaže da se dogodilo da je sudija Radinka Abadžić 2004. godine ponišitla presudu Osnovnog suda u Bijeljini koja je bila na Živićevu štetu i presudila u njegovu koristi.
- Međutim, dve godine kasnije ona je sama poništila svoju presudu i ponovo stala na stranu onih koji su mi oteli kupljenu parcelu! To govori o situaciji u kojoj nije sve čisto, jer kako sudija može da poništava odluku koju je sam doneo - pita se Živić.

- Ja sam od Mehmeda Račevića 1971. kupio parcelu od 2.000 kvadratnih metara u Bijeljini, na dobrom mestu za gradnju. Sve do 1991. godine nije bilo nikakvih problema sa korišćenjem parcele, a onda su u ostavinskoj raspravi njegova deca podelila njegovu zaostavštinu, uključujući i moju parcelu, a meni su dali parcelu na mnogo manje atraktivnom mestu! Nisam mogao da verujem da overen kupoprodajni ugovor, katastarska potvrda i ostali dokumenti koji potvrđuju moje vlasništvo na parceli 906/2 mogu biti poništeni i sve promenjeno. Od 1997. počinju moje muke i hodanje po sudovima da dokažem da mi je na prevaru i falsifikovanjem dokumenata oteta imovina - kaže Momčilo Živić za "Vesti" dok ovih dana očekuje odlazak na oporavak u banju posle operacije.

Gomila papira, rešenja, presuda i poništenih sudskih rešenja, žalbi i molbi potvrđuje da je Momčilo veliki mučenik koji se bori za svoje, a protiv bezočne otimačine koju podržava lokalna administracija u Bijeljini. Žalio se Živić svim institucijama u Bijeljini, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, najuticajnijim pojedincima u vlasti u RS, ali sve to nije pomoglo da dobije pravednu presudu.

Održano je 13 suđenja i na nekim su odluke suda bile u Živićevu korist, ali su kasnije, ponekad čak iste sudije, poništavale svoje odluke i zatim presuđivale protiv Živića! Zato je odlučio da se žali Sudu za ljudska prava u Strazburu, kome su 2014. i 2015. upućene dve njegove žalbe sa više od 50 dokumenata i potvrda koje govore da je u pravu. Dosad iz Strazbura nije dobio nikakav odgovor.

B. Miličić
Samo mali deo dokumentacije o 20 godina suđenja

- Mene je ovih 20 godina hodanja po sudovima, plaćanja advokatima i plaćanja raznih taksi, molbi, žalbi, razne revizije i veštačenja koštalo oko 10.000 evra. Izgubio sam novac i zdravlje iako sam pošten građanin Republike Srpske i Bosne i Hercegovine koji izmiruje sve obaveze prema državi. U mom slučaju pravo i pravda nikako da dođu na moju stranu, samo zahvaljujući korupciji i podmitljivosti državnih službenika. Poslednje što mi se dogodilo je "nestanak" advokatice iz Beograda koja je prikupila dokumentaciju i poslala je Sudu za ljudska prava u Strazburu. Pokušavao sam da je kontaktiram telefonom, ali se ne javlja. Slao sam rodbinu da je poseti u advokatskoj kancelariji, ali je tamo nema, kao da je prestala da radi! Ne znam na koju stranu da se okrenem i kome više da se obratim za pomoć - očajan je Živić.

Strazubur kao poslednja nada

O Živićevoj borbi za svoju imovinu pisale su 2009. i 2010. godine i "Vesti", najtiražnije novine u dijaspori, kao i lokalni mediji u Bijeljini, pa i televizija. Sve to, međutim, nije bilo dovoljno da probudi savest i profesionalnu odgovornost onih koji su dobro plaćeni da brinu i sprovode pravo i pravdu u društvu. Poslednja nada je Sud za ljudska prava u Strazburu odakle nikako da stigne informacija o sudbini Živićeve žalbe. Dok se to ne dogodi, Momčilo je okrenut brizi za ozbiljno narušeno zdravlje, ali i suđenju zbog tragične pogibije sina Milenka pre 13 godina.


 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.08.2017. 18:56
Ne predaji se Momcilo,nisi usamljen.Pozdrav.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online