Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.05.2017.
18:31
Đ. Barović - Vesti A

"Vesti" imale uvid u dopis Kapetana Dragana sudu: Pustite me, nemate dokaza!

Dragan Vasiljković, Kapetan Dragan, uputio je sredinom prošle nedelje, 23. maja, sudskom veću Županijskog suda u Splitu zahtev za ukidanje pritvora.

EPA/Paul Miller
Optužnica na staklenim nogama: Kapetan Dragan

"Nakon dokaznog postupka Tužilaštva očigledno je da nije obezbeđen nijedan optužujući dokument ili nekompromitovana optužujuća izjava svedoka koja bi mogla da opravda dosadašnji, 12-godišnji pritvor i višegodišnju izolaciju", naveo je Vasiljković u svom zahtevu, u koji su "Vesti" imale uvid.

I Stepinac je bio u kućnom pritvoru

Dragan Vasiljković je, obrazlažući svoje 12-godišnje tamnovanje naveo je da su i Nelson Mandela i Alojzije Stepinac imali humanije uslove od njega.
"Mandela se borio protiv aparthejda, a ja protiv povampirenog ustaštva. U poređenju sa za dom spremnim Stepincem siguran sam da sam ja daleko časniji, pošteniji i dokumentovano humaniji čovek od njega, a da ste vi daleko gori od tadašnjih komunista koji su Stepinca držali u kućnom pritvoru", stoji između ostalog u zahtevu u koji su "Vesti" imale uvid.

On je od sudskog veća zatražio da odluku o ukidanju pritvora donesu na osnovu uvida u sudske spise njegovog predmeta, ali imajući u vidu i činjenicu da je punih 12 godina u pritvoru.

"To je zločin ne samo prema meni, već i prema mojoj porodici, prijateljima, ali i prema miliona ljudi u regionu koji se s punim pravom pitaju isto što i ja: da li mi se sudi pred časnim pravosuđem evropske zemlje ili osvetničke ustaške zmije koja još živi u Hrvatskoj", naveo je između ostalog Vasiljković i ocenio da je njegov jedini greh što je branio svoj narod.

"Ništa nema časnije i poštenije nego braniti svoju domovinu i narod", ukazao je Vasiljković.

Pred Županijskim sudom u Splitu nastavlja se izvođenje svedoka odbrane koji u potpunosti osporavaju tvrdnju ključnog svedoka tužilaštva Pere Dragišića da je Kapetan Dragan u Nastavnom centru za obuku vojnika u Bruškoj učestvovao u mučenju i ubistvu dvojice hrvatskih zarobljenika.

Posredstvom video-linka u petak su ispitani Branko Lakić, Vujo Kusalo i Miloš Krnjeta koji su zapravo samo ponovili izjave ranijih svedoka da ni Kapetan Dragan ni njegovi vojnici nisu imali nikakvu komunikaciju sa ratnim zarobljenicima, jer je taj zatvor bio u nadležnosti Ministarstva pravosuđa RSK i SUP Knin.

Istovremeno, nekoliko svedoka je demantovalo da je ključni svedok tužilaštva uopšte bio u tom kampu.

- Pero Dragišić nije bio kuvar u jedinici, već pružni radnik. Iz istog smo sela i veoma se dobro poznajemo - kazao je Milorad Dragišić.

To je potvrdio i drugi svedok, Pero Damjanović, koji je objasnio da je dobro poznavao sve osobe koje su radile u Nastavnom centru u Bruškoj, pa zato i može da tvrdi da Dragišić tamo nikada nije radio kao kuvar.

Osporavajući i treću tačku optužnice, odbrana je izvela za svedoka Slobodana Tarbuka, koji je sredinom 1991. godine bio pripadnik tenkovske jedinice JNA koja je na području Gline imala ulogu tampon zone između srpskih teritorijalaca i hrvatske paravojske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online