Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.05.2017.
01:04
sputniknews.com A

Ko je Zaevu dao mandat - Ivanov ili Amerikanci?

Makedonija može da predahne. Zaev je Ivanovu potpisao garancije da će sačuvati unitarnu Makedoniju, a predsednik države njemu dao mandat za sastav vlade. Gde se tu zagubila "tiranska platforma" i da li je? Zapadu ostaje da miri. Da li je sve gotovo?, piše "Sputnjik".

Reuters
Novi premijer Makedonije Zoran Zaev

Posle rukovanja i razmene papira lidera SDSM-a Zorana Zaeva i predsednika države Đorđa Ivanova, izgleda da Makedonija može da odahne. Zaev je Ivanovu predao potpisane garancije da će kao predsednik vlade čuvati ustavom definisanu unitarnu Makedoniju, a Ivanov njemu dao mandat da sastavi vladu za koju je dobio podršku albanskih partija.

Šta je još garantovao Zaev?

Analitičar Aleksandar Mitovski iz Centra za istraživanja i analize u Skoplju za "Sputnjik" kaže da je potpisao i da Vlada Makedonije neće biti uslovljena bilo kakvom deklaracijom, platformom ili drugim izjavama albanskih partija. Dakle ni "tiranskom platformom" koju su po održanim parlamentarnim izborima u Makedoniji dogovorile tamošnje albanske partije sa svojim šefom u Tirani.

Njeno sprovođenje većina Makedonaca, koja je na izborima većinom podržala VMRO-DPMNE, smatra prvim korakom ka federalizaciji države. Zbog toga su i duže od dva meseca bili svakodnevno na ulicama makedonskih gradova.

Na pitanje da li su na garancije Zaeva pristale i albanske partije sa kojima je napravio poslaničku većinu, Mitovski kaže da je to još nepoznanica.

- Zaev ima jedan stav o garancijama i "tiranskoj platformi". Doduše, to je ono što oni javno kažu. A DUI i ostale albanske partije imaju sasvim drugačije mišljenje u odnosu na te garancije - kaže skopski analitičar. Zato, dodaje on, sada ostaje da se vidi kako će Zaev da održi svoju reč povodom garancija.

Ali ostaje da se vidi i kako će albanske partije da reaguju na garancije koje je Zaev dao predsedniku države, jer je, potpisujući ih, praktično odbacio "tiransku platformu", istu onu koju je podržao da bi dobio podršku albanskih partija za formiranje vlade.

Zašto predsednik Makedonije putuje u Moskvu?

Da li to znači da davanjem mandata Zaevu za formiranje vlade ipak nije stavljena tačka na dosadašnja zbivanja u Makedoniji? Nije stavljena, odgovara Mitovski, ali i dodaje da će albanske partije i SDSM Zorana Zaeva ipak relativno lako usaglasiti stavove.

- I jedni i drugi imaju jedan zajednički imenitelj, a to je zapadna međunarodna zajednica koja će im pomoći da usaglase stavove kada su u pitanju garancije, koalicija i buduća vlada - smatra Mitovski.

I dok je zapad posredstvom portparola u EU pozdravio davanje mandata Zaevu, u isto vreme je pomoćnik ruskog predsednika najavio da će predsednik Makedonije od 22. do 24. maja boraviti u poseti Moskvi.

Da li se Makedonija iskobeljala iz nezavidne situacije time što je dat mandat Zaevu? Ili samo tako izgleda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online