Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 04.07.2010.
11:23
Tanjug A

Dukljanska akademija: SPC poseduje Crnu Goru

Predsednik Dukljanske akademije nauka i umetnosti (DANU) Božidar Nikolić smatra apsurdnim to da Srpska pravoslavna crkva (SPC), kao crkva druge države, preko svojih eparhija u Crnoj Gori, poseduje više od 600 crnogorskih crkava i manastira sa njihovim pripadajućim dobrima.

Nikolić tvrdi da, osim što SPC uzurpira pravo koje joj ne pripada, neposredno utiče na denacionalizaciju crnogorskog naroda, na uskraćivanje ljudskih prava crnogorskim građanima, a posredno na crnogorsku državnu politiku.

"To znači da Srpskoj crkvi i Srpskoj patrijaršiji, a posredno i državi, čija je to crkva i patrijaršija, zasad, pripada i jedan oveći deo crogorske državne teritorije", rekao je Nikolić listu "Pobjeda".

On je začuđen da to ne tangira crnogorske državnike i političare, uprkos tome što im je poznat način na koji je ovo crnogorsko kulturno nasleđe prešlo u ruke druge crkve i druge države.

"Reč je o apsurdu nepoznatom savremenom svetu da crkvene organizacije i njene filijale uzurpiraju i devastiraju najveci segment crnogorskog kulturnog nasleđa“, kazao je Nikolić.

"Nije to jedini apsurd u ovoj državi, ali jeste najradikalniji. Imamo i drugih negativnih primera. Tako je nedavno predstavnik jednog drugog manjinskog naroda u Crnoj Gori javno izjavio da njegovoj nacionalnoj manjini pripada i do 80 odsto kulturnog nasleđa u Crnoj Gori! I tako se ređaju apsurdi, a na njih nadležne naučne i državne institucije ne reagiju, ili reaguju sasvim stidljivo", rekao je predsednik DANU.

U Crnoj Gori deluju dve akademije nauka - DANU i Crnogorska akademija nauka i umetnosti (CANU). DANU je 1998. godine osnovao jedan broj istaknutih crnogorskih naučnika i književnika, smatrajući CANU prosrpskom. DANU je učestvovala i u obnavljanju kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.07.2010. 17:38
Ако се зна да је митрополит Амфилохије својим актом ЗАБРАНИО парохијама, манастирима и осталим црквеним институцијама на територији Митрополије црногорско-приморске да се изјашњавају и потписују као делови Српске Православне Цркве и да употребљавају придев "СРПСКИ" онда овакав захтев вајних Црногорских установа не чуди јер иде у прилог осамостаљењу "Црногорске православне цркве" под вођством садашњег лажног АЕМ-а Амфилохија. Живи били па видели.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online