Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.05.2017.
14:17
aljazeera.net, Vestionline A

"Špigl" o Gruevskom: Vladar koji žrtvuje zemlju

Nikola Gruevski je u početku važio za liberalnog modernizatora Makedonije. Sposobni investicioni bankar postao je ministar finansija svoje zemlje kada je imao samo 28 godina i bio je zadužen za stabilizaciju valute i ekonomije, piše nemački "Špigl".

Reuters
Nikola Gruevski

Gruevskog čeka dugogodišnji zatvor?

Gruevski je u avgustu 2006. godine, neposredno pre 36. rođendana, preuzeo dužnost predsednika Vlade i zalagao se za integraciju Makedonije u EU i NATO. U to vreme, ova zemlja od dva miliona stanovnika u srcu Zapadnog Balkana važila je, pored Hrvatske, za najizglednijeg kandidata za ulazak u EU.

Međutim, Gruevski je od tada doživeo preobražaj - u ultranacionalističko-populističkog vladara, koji upravlja zemljom koristeći kriminalne metode: od najdrskijeg lažiranja izbora, preko podmićivanja i sveopšteg prisluškivanja do, kako se sumnja, naručenih političkih ubistava. Na taj način, Makedonija se iz zemlje koja služi za primer preobrazila u najeksplozivniju državu u regiji, piše "Špigl".

Državna kriza, koja traje već tri godine, prošlog četvrtka je doživela novi vrhunac: posle višenedeljnih nacionalističkih demonstracija, naoružane grupe upale su u parlament i brutalno pretukle poslanike iz redova opozicije. 

Makedonski publicista Sašo Ordanoski veruje da je Gruevski spreman "da žrtvuje celu Makedoniju samo da bi politički preživeo". On želi zemlju da gurne u haos da bi se potom profilisao kao stabilizator.

Posle afere "Prisluškivanje" postalo je jasno zašto Gruevski može da očekuje dugogodišnju zatvorsku kaznu. Audiosnimci prisluškivanih telefonskih razgovora, dostavljeni 2015. godine opozicionim socijaldemokratama (SDSM), dokumentovali su neverovatne razmere kriminalnih radnji Gruevskog i njegove klike, dodaje se u analizi nemačkog lista.

Posle prevremenih parlamentarnih izbora u decembru 2016, Gruevski je prešao na taktiku totalne konfrontacije. Njegova partija VMRO-DPMNE izgubila je apsolutnu većinu. Socijaldemokrate su obećale albanskoj manjini da će se doslednije zalagati za njihove ciljeve, što im je na izborima u decembru donelo mnogo njihovih glasova.

Propala taktika uvođenja vanrednog stanja?

"Nasuprot tome, Gruevski i njegova partija nastoje da poseju seme etničke mržnje: uporedo s blokadom predsednika države, od početka marta su svake večeri organizovali nacionalističke, antialbanske demonstracije u Skoplju i drugim delovima zemlje, pod parolom: 'Za ujedinjenu Makedoniju'", piše "Špigl".

Ako iza ovoga stoji pokušaj Gruevskog da pokrene spiralu nasilja i izazove proglašenje vanrednog stanja kako bi stekao vanredna ovlaššćenja, onda je ta taktika očigledno propala, zaključuje nemački list. 

Brutalne scene iz parlamenta izazvale su zgražavanje velikog dela javnosti. Osim toga, delovi vojske i snaga bezbednosti već su se posredno distancirali od Gruevskog i njegovih ljudi. Parlamentarna većina, koju čine socijaldemokrate i albanske partije, nasuprot tome, ima podršku EU-a  i SAD-a. U danima koji su pred nama ona namerava da započne formiranje vlade.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online