Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.07.2010.
21:34
Vestionline A

Belgija: Hrvatska 2012. u EU

Hrvatska je ušla u poslednju milju pristupnih pregovora s Evropskom Unijom, a procedura bi mogla da bude završena 2012. godine, ocenio je belgijski ambasador u Hrvatskoj Marak de Šutet de Tervaran.

Hrvatska je ušla u poslednju milju pristupnih pregovora koji će se verovatno završiti nešto kasnije nego što je planirano, a čitava procedura ulaska mogla bi biti gotova 2012. , izjavio je danas u Zagrebu de Tervarent, preneli su beogradski mediji.


De Tervarent je u Evropskom domu u Zagrebu održao predavanje "Ujedinjena Evropa, ideja u nastajanju" prvog dana belgijskog predsedanja EU u idućih šest meseci.


"Hrvatska je u poslednjoj milji pregovora...Oni bi mogli završiti nešto kasnije od planiranog cilja krajem ove godine", rekao je on.


Belgijski ambasador je dodao da potpisivanje pristupnog ugovora sa zemljama članicama ide brzo, ali njegovo ratifikovanje u nacionalnim parlamentima zahteva puno vremena, oko godinu i po.


"Sva procedura mogla bi biti završena 2012.", procenio je De Tervarent.

Hrvatska je u sredu u Briselu otvorila tri poslednja poglavlja u pristupnim pregovorima i zatvorila još dva, čime je došla vrlo blizu završetku pregovora i potpisivanju pristupnog ugovora s Unijom.


Hrvatska tako ima otvorena sva 33 poglavlja o kojima se pregovora, od kojih je zatvoreno već 20.


De Tervarent je istakao da će snažna politička volja biti potrebna za poglavlja "Tržišno takmičenje", gde se traži smanjenje subvencija brodogradilištima, kao i poglavlje "Pravosuđe i osnovna prava" u kojem se očekuje nezavisnost sudstva, borba protiv korupcije, zaštita manjinskih prava i puna saradnja s Haškim sudom.


"Hrvatski političari žure da završe pregovore i imaju za to jake razloge jer dolaze izbori i jer članstvo uključuje veliki novac", smatra belgijski ambasador i podseća da su Hrvatskoj u prve dve godine članstva na raspolaganju 3,5 milijardi evra.


Upozorio je, ipak, da je članstvo u Uniji više od pristupa evropskim fondovima i da građane zanima što će ono značiti njima lično.


"Članstvo u EU ne bi trebalo smatrati pristupom fondovima. To je politička odluka građana da se odreknu dela suvereniteta", rekao je De Tervarent i upozorio da konkurentsko okruženje unutar EU pdstiče jake, a ne slabe članice.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online