Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.04.2017.
09:49
sputniknews.com, Vestionline A

Džonson: BiH u fokusu britanske spoljne politike

Šef britanske diplomatije Boris Džonson rekao je u Sarajevu da je Ujedinjeno Kraljevstvo u potpunosti predano prosperitetu i stabilnosti Zapadnog Balkana i naglasio da Britanija napušta Evropsku uniju, ali da ne napušta Evropu i da će biti potpuno predana miru i stabilnosti ovog regiona.

Reuters
Boris Džonson je zadovoljan saradnjom sa BiH

Džonson je u razgovoru sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem u sredu rekao da je Bosna i Hercegovina i dalje u fokusu prioriteta spoljne politike Ujedinjenog Kraljevstva.

Dobra saradnja dve zemlje

On je takođe izrazio stav da je u narednom periodu potrebno još intenzivnije raditi na procesu reformi u BiH, prenosi Fena.

Zvizdić je zahvalio Džonsonu na dosadašnjoj podršci na putu evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine i rekao da je uveren da će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje nastaviti da podržava procese reformi u BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Predsedavajući Saveta ministara BiH je dodao da jako ceni ideju britansko-nemačke inicijative i da veruje da će njena puna realizacija naposletku biti ostvarivanje statusa kandidata za članstvo BiH u Evropskoj uniji.

Zvizdić i Džonson su ocenili da su bilateralni odnosi izmeđi BiH i Ujedinjenog Kraljevstva dobri i da se mogu unapređivati.

Razgovarali su i o ekonomskoj saradnji dve države i saglasili se da postoje veliki potencijali za dalje unapređenje.

Izrazili su nadu da će se u narednom periodu intenzivirati obim ekonomske razmene i povećati britanske investicije u BiH.

Denis Zvizdić je pozdravio održavanje konferencije o Zapadnom Balkanu, koja će, nakon ovogodišnje u Trstu, biti održana u Londonu iduće godine.

Džonson se sreo i sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadkom, prenosi Fena.

- Velika Britanija, iako napušta Evropsku uniju nakon "bregzita", ne napušta Evropu i ostaje za nas veoma važan partner i prijateljska zemlja sa kojom nastavljamo da razvijamo i unapređujemo odnose - izjavio je Crnadak nakon susreta sa Borisom Džonsonom.

Crnadak je dodao da Velika Britanija, kao jedna od najznačajnijih zemalja u Evropi i svetu, ostaje u samim prioritetima spoljne politike BiH.

Sastanak sa zvaničnicima BiH

Na poziv britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Edvarda Fergusona u Sarajevu je održan i sastanak kojem su pored Džonsona prisustvovali predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, saopšteno je iz Kancelarije premijera Federacije BiH. 

Glavne teme razgovora bili su reformska agenda i pomaci u njenoj realizaciji. Velika Britanija je jedan od pokretača ideje sprovođenja seta kompleksnih ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini radi ubrzanja evropskih integracija BIH.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson boravi u dvodnevnoj poseti glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online