Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.04.2017.
00:11
Vesti A

Sramno poređenje Šantića i ustaše

Premijer Aleksandar Vučić, koji u Mostaru predvodi državno-privrednu delegaciju Srbije, prisustvovao je u ponedeljak uveče večeri lidera regiona, a juče je učestvovao na Međunarodnom sajmu privrede.

Tanjug
Vučić na sajmu u Mostaru sa Mladenom Ivanićem

Pre otvaranja sajma Vučić je u Mostaru obišao rodnu kuću književnika Svetozara Ćorovića, u kojoj je preminuo pesnik Aleksa Šantić i rekao da bi voleo da ovaj književnik i, pre svega, čovek koji je nosio slobodarsku misao, dobije zasluženu pažnju i pravo mesto, ne samo u Mostaru, već i u Srbiji.

- Voleo bih da neke škole koje su nosile ime Alekse Šantića ponovo nose to ime. Posebno mi je žao što je deo ulice Alekse Šantića preimenovan u ulicu Mile Budaka (hrvatski književnik i političar, najpoznatiji kao glavni ideolog ustaškog pokreta). Porediti Šantića i Budaka prosto je greh, sam po sebi - rekao je Vučić.

Na meniju problemi

Vučić je preneo je da je tokom večere bilo reči i o evropskom putu svih zemalja na Zapadnom Balkanu.
- Razgovaralo se otvoreno o svim problemima koji postoje i bilo bi nečasno da govorim o svim detaljima. Bilo je reči o problemima u BiH, ali i uopšte na Zapadnom Balkanu. Na večeri se moglo videti koliko otvorenih i nerešenih pitanja ima - kazao je on.
Vučić je naglasio da problemi mogu da se reše samo razgovorima i da je to za građane regiona najvažnije.

Veruje, dodao je, da će taj, ne samo veličanstveni pesnik s kraja 19. i početka 20. veka, već i čovek koji je unosio slobodarsku misao kroz časopis "Zora" i na sve druge moguće načine, u naš narod i sve druge narode, dobiti zasluženu pažnju i pravo mesto i u Mostaru i u Beogradu i na svakom drugom mestu.

Vučić je najavio da će Vlada Srbije dalje pomagati srpske organizacije u Mostaru, kao i izgradnju Sabornog hrama, ali i ljude koji organizuju "Šantićeve svečanosti" da to mogu da učine na bolji i primereniji način.

Vučića je kroz "Kuću Ćorovića", u čijoj neposrednoj blizini se nalazi i spomenik Aleksi Šantiću, proveo Goran Kosanić, generalni sekretar SPKD Prosvjeta u Mostaru.

Srpski premijer se potom sastao sa Denisom Zvizdićem, predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine. Vučić je bilateralne susrete započeo u ponedeljak sastankom sa Filipom Vujanovićem, predsednikom Crne Gore, da bi zatim razgovarao sa Mladenom Ivanićem, predsedavajućim Predsedništva BiH i sa Draganom Čovićem, hrvatskim članom Predsedništva.
Vučić je u Mostar stigao dan posle pobede na predsedničkim izborima, zbog čega je veliko interesovanje za njegove izjave i susrete.

Agrokor je muka tri države

Premijer Vučić izrazio je u Mostaru bojazan da će Agrokor biti veoma teška tema, ne samo u Hrvatskoj i BiH, već i u Srbiji. Preneo je da je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem na večeri dugo razgovarao o Agrokoru.
- Hrvatska vlada preduzima šta može, a mi ćemo da vidimo, iako su nam vezane ruke, šta je to što mi kao vlada i kao zemlja možemo da učinimo. Plašim se da su tu stvari otišle predaleko i da su bilansi Agrokora mnogo gori nego što je bilo ko mogao da očekuje - objasnio je Vučić.
On je rekao da država nije svemoćna, ali da će nastojati da se uradi sve što može da se zaštite zaposleni.
- Ali, nisam siguran da postoji čarobni štapić koji bi te probleme rešio, niti sam čuo tako moguća rešenja - ukazao je Vučić.
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u Mostaru da je obavestio Vučića i Denisa Zvizdića o sudbini Agrokora.
On je naveo da Hrvatska želi da utvrdi način kako da se obezbedi nova likvidnost kompanije i mogućnost isplate potraživanja prema dobavljačima, normalno funkcionisanje kompanija u okviru koncerna i sigurnost zaposlenih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online