Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.04.2017.
00:11
Vesti A

Bruka diplomatije u BiH: Zbogom, predsedniče, stigao nam Nole

Diplomatski skandali, politički gafovi, gruba kršenja protokola i nedopustivi istupi nisu retkost među zvaničnicima u Bosni i Hercegovini, utvrđuje N1.

Reuters
Svi diplomatski skandali u BiH

Poslednji skandal je slučaj Velida Hamdičevića, konzula u Parizu, koga je zbog zlupotrebe položaja gonilo pošle godine i domaće i strano pravosuđe, na osnovu sumnje da je pomagao trgovinu ljudima.

- Posmatrajući diplomatiju kao legitiman deo stranačkog plena, svi članovi Predsedništva BiH su imali koristi od toga što su imenovanja diplomata isključivo u njihovim rukama da kriterijumi nikada nisu postojali, i da se bukvalno dešavalo ono što mi kažemo, da se ljude kupi s ulice i stavlja ih se na najodgovornije poslove u diplomatskoj mreži - kaže Nedžma Džananović, profesorka na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

U vezi sa diplomatijom, zapamćeno je i da je 2010. godine tadašnji predsedavajući Veća ministara BiH Nikola Špirić odbio da prisustvuje delu konferencije o Zapadnom Balkanu kada su se obraćali predstavnici Kosova.

Savetnica za medije Biljana Bokić je 2011. godine tokom posete tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića Banjaluci grubo prekinula Tadića i Milorada Dodika, i to baš u trenutku kada je predsednik Tadić trebalo da odgovori na postavljeno pitanje. Upravo tada je stigao teniser Novak Đoković.

- Izvinjavam se, završavamo konferenciju za novinare, stigao je Novak Đoković, dozvolite da ga dočekamo - rekla je Bokić.

Bez najviše počasti Mandeli

Potez koji su osudili mnogi bila je odluka Predsedništva BiH u decembru 2013. da na komemoraciji povodom smrti Nelsona Mandele u Johanezburgu prisustvuje samo ambasador BiH u Kairu Borivoj Marojević, piše N1. Komemoracija je okupila 60-ak svetskih lidera, među kojima je bio i predsednik SAD Barak Obama. Nijedan od tri predsednika BiH nije smatrao bitnim da oda počast borcu protiv aparthejda.

Tanjug/AP
Izetbegović "dočekao" Erdogana

Skandaloznim je ocenjen i potez člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je u nekoliko navrata predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana nazvao "svojim" i "našim" predsednikom.

Tako je bilo tokom promocije Erdoganove knjige "Rađanje lidera" u Visokom 2014. godine.

- Ovde u Visokom, u Sarajevu, svi stojimo pred tobom iz poštovanja prema prvom muslimanskom lideru. Zato dignite visoko zastave u Konji za našeg lidera Tajipa Erdogana, za našeg predsednika - glatko je rekao Izetbegović, član Predsedništva BiH.

Gafovi su obeležili su karijeru i bivšeg ministra spoljnih poslova Zlatka Lagumdžije. Rezolucija o Siriji kojom se osuđuje nasilje u toj zemlji iz 2012. dobila je od BiH zeleno svetlo na Generalnoj skupštini UN. Instrukcije je dao Lagumdžija, iako Predsedništvo BiH o tome nije imalo usaglašen stav, a BiH je trebalo da bude suzdržana.

Godinu dana kasnije, u celom regionu je odjeknuo novi Lagumdžijin skandal. Na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku nije bio prisutan kada je govorio tadašnji generalni sekretar Ban Ki Mun, a utrčao je u salu u trenutku kada se obraćao američki predsednik Barak Obama.

Za 25 godina bilo je dovoljno vremena da se celokupni aparat u BiH izgradi na znatno profesionalnijoj i uređenijoj osnovi, a ne politizaciji i etničkoj parcijalizaciji koja sada dominira, zaključila je politikolog Nedžma Džananović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online