Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.06.2010.
17:28
Vestionline A

Hrvatska na ''500 metara maratona prema EU''

Hrvatska je na današnjoj pristupnoj konferenciji u Briselu ušla u poslednjih "500 metara maratonske trke pregovora za ulazak u Evropsku uniju", izjavila je danas hrvatska premijerka Jadranka Kosor, naglasivši da se radi o "vrlo zahtevnoj zadnjoj deonici".

Kosorova je izrazila očekivanja da će Hrvatska do kraja godine završiti posao koji se odnosi na tehničko zaključenje pregovora, a vrlo brzo početkom 2011. potpisati pristupni ugovor i ući u završni deo procesa pristupanja EU.


Hrvatska je danas u Briselu otvorila poslednja tri poglavlja pregovora - Pravosuđe i osnovna prava, Tržišno takmičenje i Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, a zatvorila poglavlja Javne nabavke i Porezi. Od danas Hrvatska ima otvorena sva 33 pregovaračka poglavlja, od kojih je zatvoreno već 20.

Hrvatska nadomak EU: Jadranka Kosor


"Ovo što se danas desilo je zapravo označavanje zadnjih 500 metara maratona koji se zove pregovori za ulazak Hrvatske u EU. Tih 500 metara biće uistinu teški i zahtevni, ali sam sigurna više nego ikad da ćemo mi to uspešno svladati", izjavila je Kosorova na konferenciji za medije, rekavši i da je vlada u poslednjih godinu dana otvorila i zatvorila više poglavlja nego ukupno u četiri godine pre toga.


Ona je kao ključni trenutak da se "rasplete klupko" ocenila početak razgovora sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom pre godinu dana. Značajnim je ocenila i otvaranje poglavlje o sudstvu koje je, kako je rekla, vrlo zahtevno i osetljivo i obuhvata mnoge elemente od borbe protiv korupcije do saradnje s Hagom.


"Drago mi je što je haški tužilac Serž Bramerc prepoznao naše napore, i napore radne grupe koja se bavi potragom za artiljerijskim dnevnicima", rekla je Kosorova.

Ona je indirektno naznačila da je za otvaranje tog poglavlja najzaslužnija borba vlade protiv korupcije, odnosno povećanje broja presuda u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala za 138 odsto i neprekidan rad na jačanju institucija koje se bore protiv korupcije.


Ona je najavila da će na sutrašnjoj sednici vlade biti osnovane podgrupe hrvatskog pregovaračkog tima kako bi se ubrzao postupak pregovora.


Glavni pregovarač Vladimir Drobnjak dobiće zadatak da svakih 30 dana vladu informiše kako napreduje ispunjavanje čak 21 kriterijuma za poglavlje o sudstvu.
Ističući da je zadovoljna zatvaranjem poglavlja o javnoj nabavci i porezima, Kosorova je najavila da će se objedinjavanjem sistema javne nabavke samo 2011. uštedeti oko 300 miliona kuna (41,7 miliona evra).

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online