Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.06.2010.
13:12 >> 15:35h
Vestionline A

Hag: Potvrđena presuda pokojnom komandantu Deliću

Žalbeno veće Haškog tribunala odlučilo je da potvrdi prvostepenu presudu kojom je bivši komandant Armije BiH Rasim Delić osuđen na tri godine zatvora zbog zločina u srednjoj Bosni.

Rasim Delić


U obrazloženju odluke navodi se da je Apelaciono veće odlučilo da pravila Tribunala isključuju mogućnost nastavka žalbenog postupka u slučaju kada je optuženi umro pre donošenja konačne presude, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN).


Delić je u septembru 2008. godine proglašen krivim jer nije preduzeo "nužne i razumne mere" da spreči ili kazni zločine koje su u julu i avgustu 1995. godine počinili njegovi potčinjeni u logoru Kamenica, u blizini Zavidovića.


U januaru ove godine tužilaštvo je zahtevalo da Delić bude osuđen na sedam godina zatvora, dok je njegova odbrana tražila da bude oslobođen.


Rasim Delić je umro 16. aprila ove godine.

Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS i Saveza logoraša RS pozdravili su današnju odluku Žalbenog veća Haškog tribunala kojom je bivšem komandantu Glavnog štaba Armije BiH Rasimu Deliću potvrđena prvostepena presuda od tri godine zatvora čime je, kako su naglasili, potvrđeno da su nad Srbima u proteklom ratu u BiH počinjeni stravični zločini.

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović rekao je da je ovom presudom konačno potvrđeno da su počinjeni stravični zločini nad Srbima u BiH i da je sada neophodno procesuirati neposredne izvršioce i nižerangirane nalogodavce po komandnoj odgovornosti.

"Nismo zadovoljni visinom izrečene kazne za Delića, ako se ima u vidu način i obim izvršenog zločina nad Srbima i sada je na redu Tužilaštvo BiH da nastavi sa istragama i daljim procesuiranjem", istakao je Mitrović.

Predsednik BORS-a Pantelija Ćurguz rekao je da potvrda prvotepene presude Rasimu Deliću u Haškom tribunalu govori o tome da se zločin nad Srbima desio, čime su samo potvrđena ranija saznanja i argumentacija koje BORS ima u tom slučaju.

"U najmanju ruku bilo bi korektno očekivati da se na osnovu ove potvrđene presude proširi lista odgovornih na niže potčinjene i pretpostavljene u komandnom lancu bivše Armije BiH i da ta lica odgovaraju za počinjene zločine pred pravosudnim institucijama BiH", istakao je Ćurguz.

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da najnovija presuda Haškog tribunala Rasimu Deliću samo potvrđuje sva ranija uveravanja Saveza da je Haški tribunal politički sud, a ne sud pravde.

"Haški tribunal donosi blage presude protiv muslimanskog vojnog rukovodstva iako je dokazano da je na strani Armije BiH ratovalo više od 12.000 mudžahedina koji su počinili stravične zločine nad Srbima, a isti aršin je primijenio Haški tribunal i u slučaju Nasera Orića čije su jedinice zverski izmasakrirale više od 3 500 Srba", nagasio je Dukić.

On je zaključio da "nema pomirenja, suživota i države BiH sve dok se ne dođe do istine i pravde".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online