Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.03.2017.
17:48
Index hr, Vestionline A

Američki šamar Hrvatima: Mučno je gledati ustašku ploču

Specijalni američki izaslanik za pitanja holokausta Tom Jazgerdi pozvao je u četvrtak u Zagrebu hrvatsku vladu da ubrza postupak povrata imovine preživelima, i dodao da je važno da vlada Hrvatske jasno osudi svaki govor mržnje.

youtube.com/Albanian Embassy to the US
Američki šamar Hrvatskoj: Tom Jazgerdi 

Jazgerdi, koji se u Zagrebu sastao s više hrvatskih ministara i zvaničnika, a u petak posećuje Jasenovac gde je postavljena sporna ploča s ustaškim sloganom, takođe je u razgovoru s hrvatskim novinarima kazao da se nada kako će se nedavno osnovan vladin Savet za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima "pozabaviti tim spornim i uvredljivim simbolima".

Američki izaslanik je rekao da je glavni razlog njegove posete Hrvatskoj pitanje povratka imovine preživelima holokausta.

- Razgovarali smo s ministarkom kulture, ministrom pravosuđa... tu smo u osnovi kako bi se video postignuti napredak u procesu povrata imovine preživelima holokausta. Naša glavna poruka glasi: želeli bismo da vlada ubrza taj proces. Zašto? Zato što preživeli umiru svakoga dana - rekao je Jazgerdi, dodajući da je "postignut određeni napredak, ali on je prilično spor".

"Jevreji su ciljano istrebljivani"

- Osim pravnih razloga ...  a znamo da te razloge prihvata i vlada ... pozivamo se i na moralne razloge. Reč je jedinstvenoj tragediji koja je zadesila čovečanstvo. To ne znači da i drugi nisu patili, naravno da jesu, desetine miliona ljudi ubijeno je u Drugom svetskom ratu, ali Jevreji su ciljano istrebljivani i zbog toga je to jedinstvena situacija - rekao je Jazgerdi.

Na pitanje gde vidi prepreke u ubrzavanju rešavanja slučajeva oduzete imovine, Jazgerdi je rekao da je hrvatska vlada u najboljem položaju da vidi kako treba rešavati ta pitanja.

- Ne želimo hrvatskoj vladi da govorimo šta bi trebalo da napravi, možemo im sugerisati kako su postupale druge zemlje... mislim da je trenutno najveći problem s vraćanjem imovine osobama koje zbog raznih razloga nemaju hrvatsko državljanstvo - kazao je i dodao:

- Nadamo se da hrvatska vlada ima političku volju da reši ta pitanja, mi Amerikanci smo optimistični. Jer, vremena je sve manje, preživeli holokausta koji su bili tinejdžeri u vreme Drugog svetskog rata sada su u osamdesetim i devedesetim godinama života. Postoji imperativ da se deluje što brže - rekao je.

Važno je da vlada reaguje

Upitan za komentar optužbi jevrejskih organizacija o revitalizaciji ustaštva, Jazgerdi je rekao da je "temelj američkih odnosa s Hrvatskom poštovanje zajedničkih demokratskih vrednosti".

- Mi smo prijatelji i saveznici, obavezali smo se na poštovanje demokratskih vrednosti. I u SAD-u ima incidenata govora mržnje, primera radi bilo je slučajeva skrnavljenja jevrejskih groblja, pretnji smrću jevrejskim udruženjima ... kao što očekujemo od naše vlade da digne glas protiv toga jer prihvatamo demokratske vrednosti, isto tako bismo očekivali od našeg prijatelja i saveznika Hrvatske da uradi to isto, kao i od svih drugih država koje dele te vrednosti - rekao je američki izaslanik, a prenosi "Index".

Ploča HOS-a je uvredljiva

Upitan za komentar optužbi za antisemitizam pojedinih zvaničnika nove američke administracije, Jazgerdi je rekao da ne misli da je u tome slučaj.

- Siguran sam da bi Bela kuća odbacila takvu karakterizaciju. Trampova administracija, kao i druge američke administracije, deli demokratske vrednosti - dodao je.

Odgovarajući na pitanje o postavljanju ploče poginulim hrvatskim veteranima u ratu devedesetih na kojoj je u sklopu grba HOS-a i slogan "Za dom spremni", Jazgerdi je podsetio da je SAD, kao i Hrvatska, član Međunarodne asocijacije za sećanje na holokaust (IHRA).

- To je organizacija koja okuplja 31 državu, i koja brine da se o holokaustu na odgovarajući način uči u školama, i da se na odgovarajući način obeležavaju mesta sećanja, logori smrti u kojima su ubijani Jevreji i pripadnici drugih naroda, poput Jasenovca.

"Preživelima holokausta teško je da gledaju te simbole"

- Mislim da su simboli važni, znamo da je ta ploča osobito uvredljiva za preživele holokausta i članove njihovih porodica ... hrvatska vlada je osnovala Savet za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima ... nadamo se da će se to Savet pozabaviti tim spornim i uvredljivim simbolima, jer ponavljam, mi delimo demokratske vrednosti s Hrvatskom. Teško je i mučno, pogotovo preživelima holokausta, da uopšte gledaju te simbole - rekao je Jazgerdi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online