Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.03.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Pol zakočio ulazak Crne Gore u NATO

Rend Pol je po drugi put, iako usamljen u američkom Senatu, uspeo da spreči izglasavanje odluke o priključenju Crne Gore Severnoatlantskoj alijansi. Naime, američki sistem je takav da, u ratifikacijama međunarodnih ugovora, samo jedan senator može da spreči usvajanje odluke i republikanac Rend Pol, koji je bio unutarstranački rival Donaldu Trampu za predsedničku nominaciju je to pravo iskoristio.

Tanjug/AP
Uvrede u senatu: Pol i Džon Mekejn

To je razbesnelo ostale senatore jer su po tom pitanju jedinstveni i republikanci i demokrate. Posebno je ljut senator Džon Mekejn, ratni veteran Vijetnamskog rata i najuticajniji republikanac današnjeg Senata.

Mekejn je optužio svog kolegu senatora Renda Pola da radi za ruskog predsednika Vladimira Putina, nakon što je ovaj blokirao pokušaj glasanja o sporazumu o ulasku Crne Gore u NATO.

- Senator iz Kentakija sada radi za Vladimira Putina - rekao je Mekejn u Senatu SAD govoreći o republikancu Polu, koji zastupa državu Kentaki.

Mekejn predsedava Odborom američkog Senata za oružane snage, i njemu se za govornicom pridružilo dvoje demokratskih senatora kako bi se založili za debatu i glasanje o sporazumu, ali se Pol usprotivio.

- Ukoliko ste protiv, Vi ostvarujete ciljeve Vladimira Putina - poručio je Mekejn ocenivši da ukoliko se neko usprotivi sporazumu izvršava "želje i ambicije Vladimira Putina".

Skandal majstor

Senator Rend Pol je u najvišem zakonodavnom telu od 2011. godine i od prvog dana je istinski skandal majstor. Pre svega, poznat je po svom ocu, dugogodišnjem kongresmenu Ronu Polu koji se i sam nekoliko puta kandidovao za američkog predsednika. Bez uspeha. I tata i sin zastupaju takozvanu libertarijansku struju Republikanske partije koja je, u suštini, izolacionistička. Mnogi u tom pokretu prepoznaju samo izrazito protivljenje vojnim intervencijama van SAD, ali je zapravo reč o daleko širem spisku ideoloških odrednica. Ostaće upamćeno i da je održao jedan od najdužih govora u Senatu u martu 2013. godine, kada je time pokušao da spreči imenovanje Džona Brenana za direktora CIA. U Senatu postoji instrument takozvane opstrukcije koji daje pravo senatoru da dugim govorom spreči da se određenog dana donese neka odluka, a pravilo nalaže da mora da stoji dok govori. Čim sedne, smatra se da je završio.
Pokušao je da postane predsednik 2016, ali je odustao od trke pošto je u Ajovi osvojio svega 4,5 odsto glasova.

Podsetimo, senator Pol, je još tokom pretresa u Spoljnopolitičkom odboru 14. septembra prošle godine izrazio rezervu u vezi sa širenjem NATO, uključujući i Crnu Goru. Ipak, sada je odgovorio grubo i lično rekavši da je Mekejn "malo poremećen" i da taj 80-godišnji senator predstavlja snažan dokaz potrebe uvođenja starosne granice za mesto u Senatu, a potom je napustio salu.

Pol je istakao da trenutno SAD ima vojnike u više desetina zemalja i aktivno učestvuje u borbama u Iraku, Siriji, Libiji i Jemenu.

- Pored toga, SAD su obećale da će učestvovati u odbrani 28 zemalja u NATO. Nije mudro širiti monetarne i vojne obaveze SAD imajući u vidu teret duga od 20 triliona dolara - poručio je Pol i dodao:

- Gde god se vodi rat naši vojnici se bore i naši dolari za to plaćaju. Tako da 45 vojnika koliko Crna Gora ima u Avganistanu teško se mogu smatrati doprinosom našoj nacionalnoj bezbednosti - rekao je Pol.

Ovo odbijanje ne znači kraj članstvu Crne Gore u NATO. Predlog ratifikacije sporazuma će se ponovo naći na dnevnom redu. Pol je uspeo da ukoči postupak, zasad.

Sada je na lideru republikanske većine Miču Mekonelu da zakaže izjašanjavanje o protokolu redovnim putem. Ako to uradi biće ratifikovan ubedljivom većinom. Sledeće zasedanje Senata je zakazano za 21. mart i tada se najpre može naći crnogorsko pitanje na dnevnom redu.

Potpis tri države

Proces ratifikacije članstva Crne Gore u NATO ide uobičajeno brzo. Samo tri od 28 država nisu još ratifikovale ulazak nove članice i to Španija, koja je nedavno dobila novu vladu, zatim Holandija koja je takođe imala izbore, kao i SAD.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online