Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 04.03.2017.
10:02
Vestionline A

Otkud sad priznanje iz SAD: U Hrvatskoj i diskriminacija Srba i Roma

Socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i deci, kao i korupcija najveći su problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, navodi američki Stejt department, navodeći da je i dalje je problem vraćanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Koordinaciji jevrejskih opština u Hrvatskoj.

Tanjug
Da li je moguće da Amerikanci vide cvetanje ustaštva u Hrvatskoj? I zašto tek sad?

"Vraćanja imovine jevrejskoj zajednici nije bilo od 2014, iako postoji nekoliko takvih zahteva", ocenio je Stejt department.

O diskriminaciji po nacionalnoj i verskoj osnovi spominje se diskriminacija prema Srbima i Romima.

"Broj prijava diskriminacije i govora mržnje prema Srbima narastao je", piše u izveštaju.

Nije tu kraj

Antisemitizam, nekonzistentno procesuiranje napadača na pripadnike LGBT zajednice, diskriminacija pri zapošljavanju po rodu, polnoj orijentaciji, prema osobama s invaliditetom, kršenja prava radnika, među kojima je neisplaćivanje plata, pretrpani zatvori, sporost pravosuđa, nerešena pitanja vraćanja imovine, političko uplitanje vlade u rad agencija za ljudska prava, područja su koja Stejt department takođe izdvaja kao problematična u području ljudskih prava u Hrvatskoj.

Navodi se da je diskriminacija prema Romima i socijalno isključenje Roma i dalje problem u Hrvatskoj gde vlada nizom mera potiče njihovo zapošljavanje, školovanje i stambeno zbrinjavanje.

Medijske slobode? Šta?

U segmentu medijskih sloboda u izveštaju za 2016. spominje se napad na novinara Antu Tomića, pritisak Vlade na rad Saveta za elektronske medije. Spominje se da je tada novoizabrani potpredsednik Sabora Ivan Tepeš predvodio marš između pet do sedam hiljada ljudi u Zagrebu protiv odluke Saveta za elektronske medije da na tri dana prekine emitovanje televizije Z1 zbog govora mržnje protiv Srba.

"Neki od demonstranata salutirali su ustaškim pozdravom", navodi se.

Stejt department navodi da je "predstavnik za medije u OEBS- u izveštaju nakon posete Hrvatskoj napisao ''da nijedan visoki političar iz vladajuće koalicije nije osudio jasan pokušaj - temeljen na sirovoj etnopolitici - uznemiravanja i zastrašivanja nezavisnog regulatornog tela za medije''".

Napredak? Smehotresna olimpijada

U izveštaju se navodi da je hrvatska vlada je preduzela važne korake u cilju krivičnog i kažnjavanja pojedinaca koji krše ljudska prava.

"Prvi put u modernoj istoriji izveštaj ombudsmana (za 2015. godinu) odbačen je na temelju sadržaja", navodi Stejt department i dodaje da je taj izveštaj sadržao slučajeve govora mržnje, kršenja prava manjina i ograničenja medijskih sloboda.

Ali pogledajte! To je slučaj iz 2015. - u prošloj godini nema stvaranja takve "demokratske" istorije…

POVEZANE VESTI

Subota 04.03.2017. 13:01
Svi Sloveni su starosedeoci na Balkanu i poticu od civilizacije koja se razvila u dolini Dunava, tzv, Vincarska kultura. Svi su se oni do sedmog veka zvali Srbima. Onda su dosli Grci iz Egipta, pa Avari(Hrvati-568.), pa Bugari(659.), pa Madjari(895.),pa Arbanasi(1043.),pa Turci, da bi u polednjih 200 godina verskim i kulturnim inzenjeringom bile stvorene nove nacije poput, Hrvata, Bosnjaka, Makedonaca i Crnogoraca. Dakle, radi se o jednom narodu od kojeg se pod uticajem sa strane stalno odvajaju odredjene "zajednice", a sve sa ciljem da se taj veliki narod medjusobno trosi u ratovima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online