Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 02.03.2017.
19:52
Vestionline, Tanjug A

Zaev se sastao sa Mogerinijevom: "Ivanov da preispita odluke"

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je, nakon sastanka u Skoplju sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, da je njegova stranka "srećna što EU ostaje posvećena jedinstvu Makedonije" i da su 67 poslaničkih mandata koliko je skupio sa dve albanske stranke "normalan uslov za davanje mandata za formiranje vlade".

Tanjug
Federika Mogerini u Skoplju

- Još jednom apelujemo na (predsednika Makedonije Đorđa) Ivanova da preispita svoju odluku zato što iza tih 67 mandata stoji blizu 700.000 glasača, a svakim prolongiranjem strah od eskalacije situacije je realno prisutan - rekao je Zaev, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

On je dodao da je "ovakvim blokiranjem institucija dovedeno u pitanje i održavanje lokalnih izbora čiji je krajni rok za raspisivanje nedelja 5. mart".

Pretstavnici VMRO-DPMNE i DUI nisu davali izjave nakon susreta sa Mogerinijevom u makedonskom Sobranju.

Mogerinijeva je tokom popodneva trebalo da se sastane i sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim u trenutku možda najdublje pollitičke krize u poslednjih nekoliko godina, a nakon što je šef države odbio da dodeli mandat za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Prema pisanju makedonskih medija, naime, čini se da nije slučajno da je Ivanov dan uoči dolaska Mogerinijeve saopštio svoju odluku kojom je odbio da mandat dodeli Zaevu, iako je SDSM sa još dve albanske partije - DUI i BESA obezbedio 67 poslaničkih mesta u parlamentu, šest poslanika više od neophodnih 61.

Politička kriza u Makedoniji traje duže od dve i po godine, a vanredni parlamentarni izbori održani 11. decembra prošle godine trebalo je da budu izlaz iz te krize.

Dogodilo se, međutim, suprotno. Dva i po meseca od izbora umesto nove vlade, Makedonija ponovo ima proteste, a kriza je produbljena.

Špekuliše se, da je na odluku Ivanova da odbije da mandat za formiranje vlade dodeli Zaevu najviše uticao bivši premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji je na vlasti 11 godina i čija stranka je na poslednjim izborima osvojila 51 poslanički mandat, dva više od SDSM.

On, međutim, nije uspeo da dogovori koaliciju sa tradicionalnim partnerom DUI, jer je odbio da prihvati uslove albanskih partija dogovorenih u Tirani, a među kojima je i da albanski, pored makedonskog, bude zvanični jezik.

Objavljivanje odluke Ivanova o mandataru protumačena je u delu makedonskih medija kao svojevrsni "šamar" međunarodnoj zajednici, koja je poslednjih dana vršila pritisak na Ivanova da mandat za sastav vlade dodeli Zaevu, odnosno stranci koja je obezbedila parlamentarnu većinu.

Očekivalo se da će tokom boravka Mogerinijeve biti izabran novi predsednik Skupštine.

Inače, tokom trodnevnih protesta u više makedonskih gradova, u organizaciji VMRO-DPMNE, a protiv promene Ustava i za očuvanje teritorijalno i svakog drugog jedinstva makedonske države, sporadično su se čule optužbe izrečene na račun SAD da "nastavlja fašističku i terorističku politiku prema makedonskom narodu i državi", ali i poruke Hanu, Mogerinijevoj, Kocijančihevoj i Žbogaru da su "persone non grata".

Najviši predstavnici EU i NATO su tokom tih protesta nazivani okupatorima Republike Makedonije".

Diplomate istovremeno sa velikom zabrinutošću prate najnoviji razvoj situacije u ovoj državi, a preteće poruke tumače kao odustajanje od demokratskih reformi i integracone politike zemlje, koje će Makedoniju, kako strahuju, uvesti u novu neizvesnost.

Evropski zvaničnici osudili su u sredu odluku Ivanova, a američki ambasador u Skoplju Džes Bejli pozvao je šefa makedonske države da još jednom preispita svoju odluku o mandataru.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.03.2017. 22:54
Jadni zajevu!zarad vlasti pristao si na:nevera ti sedi uz ko,ljeno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online