Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.02.2017.
18:01
D. N. P. - Vesti A

OVK preti: Pašće krv zbog granice

Posle kraćeg zatišja, ponovo je, protestima u okolini Peći i neskrivenim patroliranjem do zuba naoružanih bivših pripadnika OVK, albanske terorističke organizacije ANA i pokreta Rugovci, na Čakoru, u Rugovskoj klisuri i u okolini Kule, aktuelizovan spor oko granice između Kosova i Crne Gore.

youtube.com/Adil Bradlow
Spremni da upotrebe oružje: Albanci patroliraju planinskim visovima (Foto: Arhiva)

Stvari su otišle toliko daleko da bi svakog trenutka mogao da bukne oružani sukob između crnogorskih specijalaca i albanskih paravojnih formacija koje ne priznaju sporazum Hašima Tačija i Igora Lukšića o demarkaciji, usvojen i na vladi Kosova, i traže od skupštine u Prištini da sporni sporazum ne verifikuje dok Crna Gora Kosovu ne vrati oko 8.000 hektara "uzurpirane kosovske zemlje".

Albanci u pograničnim selima provociraju pomeranjem "graničnih međaša", a na teritoriji Crne Gore postavljaju zastave OVK i Kosova i pišu grafite "Republika Kosovo".

Gazmend Sulja, predsednik lokalnog ogranka veterana OVK u Peći otvoreno je rekao da su Albanci spremni da upotrebe oružje.

- Oduvek smo ove planine branili našom krvlju, ako to bude potrebno, učinićemo to opet - poručuje Sulja.

Mada je Hašimu Tačiju pre nekoliko dana iz Brisela ponovljeno da, ako želi ukidanje viza za svoje građane, učini sve kako bi Skupština Kosova što pre verifikovala sporazum o demarkaciji, poslanici opozicije, posebno stranke Ramuša Haradinaja i Samoopredeljenja, a i neki iz vladajuće većine prete da nipošto neće dozvoliti da se sporazum usvoji, niti u praksi primeni.

Krajem prošle godine Ramuš Haradinaj je javno u skupštini pocepao sporazum o demarkaciji.

Po Ustavu iz 1974.

Posebna komisija dva puta je utvrđivala granicu između Kosova i Crne Gore, ukupne dužine 79 kilometara. Mada meštani pograničnih sela tvrde da je Crna Gora na nekim mestima "ušla" na teritoriju Kosova o pet do čak 40 kilometara, na predlog bivše predsednice Kosova Atifete Jahjaga međunarodna ekspertska komisija prošle godine je preispitala Sporazum o demarkaciji i nije registrovala nikakve nepravilnosti u procesu razgraničenja. Zanimljivo je da se i Kosovo i Crna Gora pozivaju na granice odrećene Ustavom SFRJ iz 1974. godine, samo ih na terenu različito tumače.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online