Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.06.2010.
17:26
Tanjug, Srna A

Jadovno: Zločini ustaša i partizana nisu isti

Na planini Velebit kod Gospića danas je održana komemoracija za više od 40.000 žrtava, većinom Srba, nekadašnjeg ustaškog logora Jadovno. Komemoraciju su prisustvovali h rvatski predsednik Ivo Josipović, kao i predstavnici Srbije i Republike Srpske.

Josipović odaje poštu žrtvama Jadovna


Komemoraciji su, pored Josipovića, prisustvovali i izaslanik predsednika Srbije Borisa Tadića, Mlađan Đorđević, izaslanik premijera Republike Srpske Savo Lončar i hrvatski vucepremijer Slobodan Uzelac.

Tadićev deda žrtva Jadovna

 

Komemoraciji žrtvama u Jadovnu je prisustvovala i majka srpskog predsednika, Nevenka Tadić, čiji je otac jedna od žrtava tog ustaškog stratišta.

Komemoraciju kod Šaranove jame, blizu mesta nekadašnjeg logora, koji je postojao  od maja do avgusta 1941. godine, organizovali su Srpsko narodno veće, koordinacija jevrejskih opština i Savez antifašističkih boraca i antifašista, uz Udruženje potomaka žrtava logora "Jadovno 41" iz Banjaluke.


Skupu je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi, među kojima i predstavnici Srpske manjinske samouprave iz cele Hrvatske, bivši borci i aktivisti nevladinih organizacija, koji su zajedno sa službenim delegacijama položili vence i zapalili

sveće za pobijene, od kojih je više od 38.000 bilo Srba.

Josipović je odao poštu žrtvama i izrazio saosećanje sa svima koji su na tom strašnom mestu izgubili svoje najmilije.

"Ovde su Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati i antifašisti dovoženi u dugim kolonama i nestajali", rekao je Josipović na komemorativnom skupu i dodao da su ustaše u vrlo kratkom vremenu obronke Velebita pretvorile u pakao i mesto strašnog zločina.

On je naveo da je u kratkom periodu, od aprila do septembra 1941. godine, u Jadovnu stradalo 30.000 do 40.000 ljudi, istakavši da su se čak i okupatori zgražavali nad zločinima.

Podsetivši na uspešno sprovedenu denacifikaciju Nemačke, Josipović je rekao da hrvatska istorija još nije do kraja valorizovana jer je u Hrvatskoj previše porušenih spomenika i zaboravljenih žrtava, poput ovih u Jadovnom.

"Zbog toga ćemo obnoviti sve naše spomenike. Moje nije da o tome govorim, nego da insistiram da se to ostvari", rekao je.

"Kosti ubijenih još su rasute po Velebitu, nemo čuvajući tajnu zločina, i samo mali broj preživelih mogao je svedočiti o razmerama ovog zločina", rekao je Josipović i dodao da je Jadovno, iako se smatralo logorom, bilo puno gore i opasnije mesto koje je "doslovno gutalo svoje žrtve i povlačilo ih u dubine velebitskih jama".

Hrvatski predsednik je rekao da Lika u to vreme nije bila samo područje masovnih zločina, već i područje opšteg narodnog antifašističkog ustanka.

"Ove godine, kao i prethodnih, 22. juna obeležili smo Dan antifašističke borbe u Brezovici, a obeležićemo i 27. jula, jer ćemo tog dana otkriti spomenik u Srbu, koji je obnovila Vlada Hrvatske", rekao je Josipović i dodao da to govori da je Hrvatska antifašistička zemlja, koja antifašizam vidi kao svoj temelj.

Pupovac: Blajburg i Jadovno nisu isto

 

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac je rekao da se u Hrvatskoj u poslednjih 20 godina prema žrtvama nacističkog, fašističkog i ustaškog terora vodila politika zaborava i destrukcije njihovih spomenika.


On je izrazio protivljenje politici izjednjačavanja žrtava i istakao da takva strategija koja se vodila u Hrvatskom saboru i uz pozivanje na dokumente Saveta Evrope o osudi komunističkih zločina neće proći.


Jasenovac ne može biti isto kao i Blajburg, a Jadovno ne može biti isto kao i Tezno, naglasio je Pupovac.


Predsednik Udruženja "Jadovno 1941" Dušan Bastašić je kazao da je Jadovno mesto za tugovanje za potomke žrtava tog logora, kao i za sve one koje ih cene, dok je za potomke ubica ovo mesto za stid.


Skupu su se obratili, u ime Saveza boraca Mirko Mećava, a u ime jevrejskih opština predsednik Ognjen Kraus.

Oni su naglasili velike zasluge karlovačkog istoričara Đure Zatezala, koji je u više decenija svog rada došao do cifre od preko 40.000 žrtava, a istovremeno i do 10.500 poimeničnih žrtava logora.

Na mestu Šaranove jame parastos je služio vladika gornjokarlovački Gerasim sa sveštenstvom i monaštvom Gornjokarlovačke eparhije, dok je rabin zagrebački Lićijano Prelevih služio kadiš, jevrejsku molitvu za mrtve.

Na Šranovoj jami, jednoj od 32 jame u kojoj su bacene žrtve, postavljena je obnovljena spomen-tabla koja je tamo stajala do 90-ih godina prošlog veka.


Čas istorije održao je karlovački istoričar Đuro Zatezalo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online