Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.06.2010.
00:12
Srna A

"Tužilac BiH koči istragu Dobrovoljačke"

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin, umesto da konačno odluči o daljoj sudbini predmeta "Dobrovoljačka", ponovo se stavlja u ulogu advokata optuženog Ejupa Ganića i drugih osumnjičenih u tom slučaju i "pljuje po naporima nadležnih organa Srbije da utvrde istinu o stradanju pripadnika JNA na početku rata u BiH", tvrdi predstavnik Boračke organizacije Republike Srpske Mihajlo Parađina.

Gde je zapelo: Sud i Tužilaštvo BiH


Parađina je za "Fokus" rekao da je Barašin svoju osionost u punom svetlu pokazao pred delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kada je rekao da je srpsko pravosuđe slučaj "Dobrovoljačka" otvorilo samo zbog političkih poena.

"Ponašanje glavnog tužioca na sednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH čista je agresija na pravdu i pomračenje pravosuđa i prava, što je krajnje zabrinjavajuće", istakao je Parađina.

On je podsetio da je Barašin još u februaru na konferenciji u Hagu pred glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom obećao da će slučaj "Dobrovoljačka" biti rešen za tri meseca.

"Barašin se ponaša neprincipijelo i neodgovorno, a sve to čini pod prisitkom i uticajem nekih moćnika iz sarajevske političke elite i dela međunarodnih krugova. `Dobrovoljačku` Barašin ignoriše, opstruiše i tvrdi da nema dovoljno dokaza, što je neprihvatljivo jer postoji mnogo dokumentacije, fono i video zapisa, odnosno dokaza da su stradali nevini ljudi, pripadnici JNA", naglasio je Parađina.

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je da je Barašinovo ponašanje na sednici Doma bilo sramotno.

"Nepristojno je obraćanje glavnog tužioca u kome ističe da je samo on u pravu, a da drugi mogu da misle kako hoće. Tužilaštvu BiH važna je naklonost OHR-a i njima sličnih, a baš ih briga šta misli javnost", naglasila je Majkićeva.

Ona je rekla da Barašinu nije odgovaralo to što je istakla da je MUP RS pre nekoliko godina Tužilaštvu dostavio obimnu dokumentaciju protiv 7.500 ljudi koji su na neki način bili uključeni u ratna zbivanja i za koje postoji osnovana sumnja da su počinili ratne zločine, te da Tužilaštvo ništa ne čini po tom pitanju.

Prema njenim rečima, iako je Barašin obećao da će uskoro biti riješena sudbina "Dobrovoljačke", "Silosa", kasarne "Viktor Bubanj" i ostalih, on ništa nije uradio da se to zaista i dogodi.

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da Tužilaštvo i Sud BiH rade po naredbi međunarodne zajednice, posebno SAD.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da se slučajevi "Dudaković", "Silos", ali i drugi u kojima je stradao srpski narod, nalaze u fazi istrage i prikljupljanja dokaza.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online