Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.02.2017.
10:36
alo.rs A

Bivši član obezbeđenja: Na Slobu pucano iz snajpera!

Na Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika SRJ, pucano je iz snajpera prilikom hapšenja u vili Mir, dok je stajao na platou ispred zgrade otkriva Saša Rudić, nekadašnji pripadnik njegovog obezbeđenja.

Reuters
Nije hteo da pobegne u Rusiju: Slobodan Milošević

Rudić navodi da je na Miloševića 31. marta 2001. godine pucano iz oružja koje koriste NATO snage.

- Dok sam bio sa predsednikom na platou i razgovarao, puščani metak je pogodio prozor iza njegove glave, i to tako da ga nije razbio. Pucano je iz kalibra velike brzine - 5,56 ili 7,62 milimetara, NATO punjenja. Mislim da ga je snajperista promašio namerno, ne slučajno. Ne verujem da je hteo da ga ubije, već je dobio naređenje da opali metak i on je to učinio.

Onda sam ja rekao predsedniku da uđe unutra. Milošević je nakon pucnja mirno ušao u kuću i upitao me: "Šta ovo bi?" - kaže Rudić za list "Alo", koji je devet godina obezbeđivao bivšeg predsednika SRJ, sve do dana njegovog hapšenja.

Rudić navodi da je nakon toga usledio pokušaj upada pripadnika Jedinice za specijalne operacije u vilu.

- Tada je u akciju nezakonito krenuo Milorad Ulemek Legija sa minsko-eskplozivnim sredstvima. Napao je tada savezni objekat, koji je bio pod zaštitom Vojske, a koja je bila unutra. Legija i njegovi su tada preskočili metalnu kapiju, ali su se zaustavili kada su u dvorištu ugledali dva borbena oklopna vozila. Tada je ispaljeno nekoliko rafala od strane pripadnika JSO, ali zato što su njihovi bili laki na obaraču i malo je falilo da se pobiju između sebe. Međutim, vratili su se nazad i onda su ponovo počeli pregovori - prepričava Rudić napetu situaciju u noći Miloševićevog hapšenja.

Nije dao da Vojska izađe

Prema Rudićevim rečima, Milošević je i 6. oktobra 2000. godine izbegao krvoproliće i eventualno građanski rat, odbijajući predlog jednog od generala da pošalje vojsku na ulice.

- Predsednik Milošević tada mu je tada rekao: "Pa, nećemo valjda Vojskom braniti Srbe od Srba? Vrati Vojsku u kasarne". Nije želeo krv na ulicama Srbije. Sprečio je građanski rat. Nakon toga u zgradi Saveznog izvršnog veća na Novom Beogradu sklopljen je dogovor i data garancija gde on neće biti uhapšen. Međutim pet meseci kasnije taj dogovor je poništen - kaže Rudić.

Čekao ga avion za Rusiju

Prema njegovim rečima, u toku uvoda u Miloševićevo hapšenje njega je čekao spreman avion u Batajnici, koji je trebalo da ga vozi za Rusiju, međutim, on je to odbio.  - Rekao je: „Ma šta, bre, imam da bežim iz svoje zemlje?! Ako sam nešto pogrešio, neka me uhapse i neka mi sude.“ To je bio njegov stav. Zato i nije pobegao, jer je branio svoju zemlju. Takav je bio Slobodan Milošević-ističe Rudić, koji je i sam tada bio uhapšen.

On navodi da su tada počeli novi razgovori sa čelnicima tadašnjeg DB-a i Legijom.

- Ja, Zoran Mijatović, koji je pristao da priča sa mnom, Milorad Bracanović i Legija krenuli smo da spuštamo priču na neki normalan nivo. To je trajalo do ujutro. Teško je bilo. Jer bila je tu JSO, koja nije bila za igru. Trebalo je raditi sa takvim likovima. To je jedini primer da takvu jedinicu zaustavimo u izvršenju jednog takvog zadatka - priča Rudić, koji je bio zadužen za obezbeđenje tadašnjeg šefa države.

Rudić kaže da je Milošević tokom pregovora bio hladne glave.

- Sloba se tokom pregovora u vezi sa hapšenjem dobro držao, bio je pametan. Govorio je da ga o svemu obavestimo. Zvao je tada mnoge. I Milana Milutinovića, ali mu se nije nije javljao. Pokušavao je da postavi stvari na svoje mesto jer je imao garancije da neće biti uhapšen - kazuje bivši član Miloševićevog obezbeđenja.

On otkriva i da je Milošević lično pričao i sa Legijom, sa Bogoljubom Bjelicom i Žikom Igićem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online