Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.06.2010.
08:15
Vestionline A

Dodik: Silajdžić je čovek Turske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik smatra da odluku o viznoj liberalizaciji za BiH zadržava strah Evrope od globalnog terorizma predvođenog islamskim fundamentalizmom i od toga da BiH ne bude zemlja - transmisija islamskih terorista i evropskih islamista. On je dodao da Turska ne može da utiče na normalizaciju odnosa BiH, Srbije i Hrvatske, jer ''je uvek zastupala identičan stav koji ima bošnjačka strana''.

Dodik je za "Glas Srpske" rekao da je jedan od dokaza za tu tvrdnju i to što je BiH ostala bez vizne liberalizacije iako je ispunila svih 167 uslova, podsećajući da su Srbiji uz ispunjenih 80 odsto uslova ukinute vize.

Neukidanjem viza opet su kažnjeni Srbi u RS: Milorad Dodik

"Ovim su opet kažnjeni Srbi u RS koji ne pripadaju tom svetu. Doživeo sam da me sa diplomatskim pasošem BiH, koji nosim, odstrane na putu za SAD na aerodromu u jednom evropskom gradu. Poslednji sam ušao u avion samo zato što imam pasoš BiH.

A onda tvrde da lokalne vlasti nisu nešto uradile. Ne, mi smo sve uradili, a kod njih postoji taj skriveni strah što opet dovodi do apsurda kompletnu situaciju", rekao je Dodik.

Premijer RS ocenio je da evropske strukture i dalje traže jačanje i centralizaciju BiH i nastoje da ojačaju Sarajevo pre svega.

"Sarajevo treba razvlastiti, a ne ojačati, jer samo tako može da se na neki način izbegne koncentracija islamskih terorista. Činjenica je i da je, pre 10 ili pet godina kad su se neke zemlje učlanjivale u EU, moralo da se ispuni mnogo manje obaveza ili reformi nego što se to sada stavlja pred nas. Tako izgleda da smo mi kažnjeni stalnim povećanjem broja zahteva", naveo je Dodik.

Silajdžić je čovek Turske

 

Odgovarajući na pitanje može li Turska da prizemlji politiku Harisa Silajdžića i da je svede na demokratsku meru, Dodik je ocenio da je nesumnjivo da je "Silajdžić ovde čovjek Turske" i da se to ne skriva.

 

"U političkim krugovima svi znaju da Turska neskriveno stoji iza politike koju promoviše Silajdžić, a ne recimo (Sulejman) Tihić, (Zlatko) Lagumdžija ili (Fahrudin) Radončić. Možda bi odgovor na to zašto je Silajdžić takav kakav jeste, upravo spoznaja da ga podržava moćna zemlja Turska", rekao je Dodik.

Komentarišući činjenicu da je Srbija prihvatila uključenje Turske kada je reč o regionalnoj saradnji BiH, Srbije i Hrvatske, Dodik je istakao da smatra da Turska ne može da doprinese normalizaciji odnosa, jer se ona u BiH ponaša navijački.

"U dobre namere Turske mi ovde ne možemo da verujemo, niti treba. Neki smatraju da ne treba biti tako direktan, jer je Turska jedna od moćnih zemalja u regionu. Bio sam svedok na multilateralnim sastancima, recimo na sednici Saveta za primenu mira, gde učestvuje Turska kao predstavnik Organizacije islamskih zemalja, da je ta zemlja uvek zastupala identičan stav koji ima bošnjačka strana. I nikad se nisu usmerili na to da razumeju druge u BiH i da modeliraju vlastite stavove na bazi spoznaja o pozicijama drugih", naveo je premijer RS.

Govoreći o ulozi predsednika Srbije i Hrvatske Borisa Tadića i Ive Josipovića u regionu, on je rekao da je dobro da predsednici Hrvatske i Srbije, kao i drugi predsednici, dolaze u BiH.

"Oni su na taj način samo demantovali stereotipe koji su postojali kao onaj o RS koji postoji u Hrvatskoj. Mi ovde imamo realan život i realne institucije, realne uspehe i realne probleme kao što ih ima i Hrvatska ili bilo ko drugi", rekao je Dodik.

Premijer Srpske smatra da nisu u pravu oni koji misle da su Tadić i Josipović dolazili ovde da nekog disciplinuju, jer su prošla ta vremena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online