Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.01.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Traže od Trampa da otera Incka

Republika Srpska nije čekala ni časa, već je s ustoličenjem Donalda Trampa za predsednika SAD krenula je u ozbiljnu ofanzivu na Belu kuću.

M. Karović
Dodikova prednost: Neven Cvetićanin

To je obelodanio šef Predstavništva RS u Vašingtonu Obrad Kesić, navodeći da je u svim kontaktima delegacije RS sa Trampovim kabinetom najavljena spremnost na saradnju, a Banjaluka izašla i sa konkretnim predlozima, među kojima je zatvaranje OHR-a, odnosno ukidanje visokog predstavnika (Valentin Incko), kao i pomoć u izgradnji novih odnosa SAD i Rusije.

- Vrlo je primetna promena raspoloženja kad je reč o spoljnoj politici SAD, a mislim i da smo naišli na veliko razumevanje i spremnost da se sa nama sarađuje SAD - ocenio je Kesić za Sputnjik i dodao da prve zvanične kontakte sa novom administracijom očekuje već za nedelju do 14 dana.

Ako ima neke vrste prednosti vlasti u Republici Srpskoj u odnosima sa SAD nad ostalima u regionu, ona se, prema oceni Nevena Cvetićanina iz Instituta društvenih nauka, može tražiti u otvorenoj podršci predsednika RS Milorada Dodika novom predsedniku Donaldu Trampu, još tokom njegovog nadmetanja u kampanji sa protivkandidatkinjom Hilari Klinton.

- Vlasti skoro svih zemalja u regionu su očekivale pobedu Klintonove, pa nije bilo nekih konatakta sa Trampom. Tu leži prednost Dodika koji je u odnosu na ostale, otvoreno unapred tipovao na sadašnjeg američkog predsednika - kaže Cvetićanin.

Kako pojašnjava naš sagovornik, to ne znači da će biti ispunjene želje Srpske, ali možda RS uspe da smanji pritisak koji se na nju vrši.

Cvetićanin ukazuje i na mogućnost da SAD pod Trampom podrže spektar nešto konzervativnijih snaga u regionu. Smatra da je sada teško govoriti o odnosima Vašingtona i Moskve.

- Od Trampa se na osnovu svega do sada viđenog može očekivati da bude istorijski predsednik po raznim parametrima, ali je teško suditi o odnosima sa Rusijom. Bilo bi neverovatno da Amerika sledi ruske interese, a ne svoje, pa će onda ići na odnos u obostranom interesu. To bi značilo neku usklađenu podelu sfere uticaja dve sile, odnosno apdejtovanje slike davnih prethodnika iz 70-ih godina, Forda i Brežnjeva nasmešenih na fotografijana, a da se svako vodio za svojim interesom - zaključio je Cvetićanin, uz napomenu da se vreme menja i da ne treba smetnuti s uma da je uz dve velike sile globalno sve prisutnija i Kina.

Lobiranje i za Beograd

- Delegacija RS je u kontaktima prethodnih dana u Vašingtonu iznosila stavove da su Republika Srpska i Srbija spremne da imaju najbolje odnose s novom američkom administracijom. Predstavnici Srpske, kad god su mogli, iznosili su i frustracije potezima prethodne administracije SAD i isticali šta je ona sve činila kako bi urušavala i oštetila Republiku Srpsku - kazao je Obrad Kesić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online