Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.06.2010.
02:03
Vestionline A

Kanadska firma tajno traži oružje iz BiH

U poverljivom pismu koje je u ime kanadske firme ''Caina/Longbranch Defence System Limited'' uputio njen predsednik i izvršni direktor Kristofer S. Bakster šefu odseka za održavanje u sektoru za logistiku u Ministarstvu odbrane BiH Amiru Odobašiću 7. juna, traži se da se nađe načina da se toj firmi isporuči borbena tehnika i oprema za koju Bakster zna da se nalazi u Bihaću.

U pismu kanadskog zvaničnika NATO-a, koje je u posedu sutaršnjeg "Glasa Srpske", pojašnjava se da to oružje traže u zamenu za oružje koje su ranije kupili od Ministrstva odbrane, ali koje je uništeno i nikada im nije isporučeno.


Izvor "Glasa Srpske" u OS BiH kaže da je iz dopisa koji je upućen lično Odobašiću jasno da je reč o tajnim kanalima, da se od njega traži poverljiva osoba sa kojom bi se kontaktiralo u daljim akcijama kada je o oružju reč.


"Kada smo poslednji put kupili mitraljeze od Ministarstva odbrane, mi smo kupili 512 jugoslovenskih M-53 "šarac" i šest nemačkih MG-34 mitraljeza. M-53 su bili uspešno otpremljeni u Englesku, međutim šest MG-34 su bili uništeni od strane Ministarstva odbrane ili SFOR-a, i mi nismo još uvek dobili nikakvu zamenu za to", stoji u pismu Bakstera.

Foro: arhiva


Dodaje se da je "jedino odgovarajuće i ispravno da mi primimo zamenu za puške koje smo kupili i koje smo platili sa poverenjem, posle moje opsežne inspekcije i putovanja kroz celu BiH" .


U pismu dalje stoji da je otvoren i za zamenu sa borbenom tehnikom ili opremom kao što su "šest mitraljeza zastava tip M-84 7.62 dž 54R PKM, ili šest belgijskih MAG-58 ili šest kanadskih 8 mm bren pušaka koje sam vidio u Bihaću".


"Spremni smo da prihvatimo tri kompleta seta nišanskih sprava za jugoslovensku D-30J haubicu 122mm", navodi se u pismu i konstatuje da "kada se dobije bilo koja od mogućih opcija cela stvar će biti završena".


Dalje piše "ako ste se premestili sa vaše prethodne pozicije koju ste pomagali od 1999. godine, molim da nam kažete ko je vaša zamena tako da se mi možemo direktno raspitivati kod njih".


"Da se u Oružanim snagama zaista još uvek dešavaju nedozvoljene stvari jasno je i posle pisama koja stižu u Ministarstvo odbrane i tačno određenim licima",konstatovao je banjalučkom listu zamenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac.


On kaže da, ako nije reč o nekim starim ugovorima koje je potpisivalo Federalno ministarstvo odbrane i koji nisu realizovani, onda je zaista reč o sumnjivom poslu.
"Da je sve legalno onda bi ovaj zvaničnik trebalo da se na transparentan način obrati MO, a ne jednom čoveku. To što u ovom pismu traži poverljivog čoveka za dalje aktivnosti na prodaji oružja ukazuje da je reč o nelegalnim rabotama što će inspekcijski organi svakako morati da razjasne", kazao je Marjanac.


I član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Dušanka Majkić naglašava da je nebrojeno puta dokazano da MO BiH uopšte nema kontrole nad izvozom i uništavanjem vojne opreme i minsko-eksplozivnih sredstava.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online