Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 15.12.2016.
01:00
Đ. Barović - Vesti A

Osvetnici ubijali po Srebrenici

Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je od sudskog veća da na osnovu predočenih dokaza odbaci sve tačke optužnice i oslobodi ga krivice, uključujući i događaje u Sarajevu i Srebrenici.

A. Čukić
General među Srbima: Grafit u Sremčici

- General Mladić je duboko verovao da se zarobljenici 28. divizije Armije BiH u Srebrenici tretiraju po njegovom naređenju i nije znao da će biti ubijeni. Ubijali su drugi: osvetnici, lokalni ljudi i odmetnici iz službi bezbednosti - kazao je poslednjeg dana iznošenja završne reči odbrane američki advokat srpskog porekla Dejan Ivetić.

Da li ste poznavali Kulina bana?

Ivetić se i narugao predstavnicima Tužilaštva.
- Ispitujući svedoka o događaju iz Ulice Kulina bana, gde je registrovano da je granata ispaljena sa srpskih položaja pogodila deo zgrade u kojoj su bile i jedinice Armije BiH, tužilac je pitao: "Da li ste poznavali Kulina bana?" Na taj način je demonstrirao potpuno neznanje - kazao je Ivetić.

On je odbacio navode Tužilaštva da je u Srebrenici počinjen genocid, kao i da su Mladić i VRS odgovorni za udruženi zločinački poduhvata koji je podrazumevao i prisilno premeštanje civila.
- Ukoliko je postojala odluka da se taj zločin počini, Mladić je nije potpisao. Odluka UN i vlasti muslimana u Srebrenici bila je da napuste svoje domove - kazao je Ivetić.

On je naveo da se teza Tužilaštva o planu za ubistvo zarobljenika i civila zasniva na navodnom tajnom razgovoru generala Radislava Krstića i Mladića.

- Ali ta večera Krstića i Mladića nikada se nije dogodila. Umesto da to prizna, tužilaštvo tvrdi da svi lažu, osim ključnog svedoka Momira Nikolića. Ali i Nikolić priznaje da od Mladića nikada nije dobio ili čuo bilo kakvu naredbu o ubistvu civila, a lično ih je ubijao. Jedini dokaz je pokret rukom Mladića koji je Nikolić haškim istražiteljima opisao na jedinom sastanku kojeg oni nisu snimali - istakao je Ivetić.

Negirajući optužbe u vezi sa Sarajevom, on je naveo da se kroz ceo proces Mladiću Tužilaštvo ponašalo kao da za cilj ima prikrivanje zločina Armije BiH. Ivetić je ukazao da je sukob u Bosni nastao iz namere Alije Izetbegovića da za sebe i muslimane prigrabi dominantan položaj u odnosu na druge narode. Takođe i da su u Sarajevu prvo pripadnici SDA počeli da se nelegalno naoružavaju, dele grad, formiraju paravojne i grupe za likvidacije.

- Kapetan UN Tomas Hansen je proteran zato što je rekao predstavniku Armije BiH: "Prestanite više da gađate sopstveni narod." Slično je bilo i s drugim posmatračem koji je video odakle je stigla granata na zgradu PTT ili onih koji su tvrdili da su muslimanski snajperisti namerno gađali ljude po autobusima i tramvajima. To su sve bili svedoci Tužilaštva - istakao je Ivetić.

Istina u presudi Gotovini

Ivetić je dodao da je korišćen veliki broj minobacača montiranih na vozila i da je u žalbenoj presudi hrvatskom generalu Anti Gotovini utvrđeno je da su oni bili legitimni vojni ciljevi.

On je nazvao "tužilačkim entuzijazmom" delove optužnice u kojima je VRS optužena za eksplozije u Ulici Vase Miskin i na pijaci Markale.
- Upravo su predstavnici međunarodne zajednice u Sarajevu rekli da su to bili inscenirani incidenti, da to nisu učinili Srbi - poentirao je Ivetić.

Ivetić je naveo da su postojala stroga naređenja Mladića da Romanijsko-sarajevski korpus uzdržava od otvaranja vatre, posebno tokom primirja.
- Međutim, Alija Izetbegović nije mario za primirje, a civili i objekti su korišćeni za ispunjavanje ratnih ciljeva - rekao je Ivetić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.12.2016. 11:32
INAČE 28. divizija Armije BiH,kojom je komandovao naser orić,a koja je trebalo da brani Srebrenicu nastala je 24. 10. 1994. "Odlukom o šemi organizacije Armije Republike Bosne i Hercegovine" od 8. operativne grupe "Srebrenica". Imala je više od 7.000 vojnika. U sastavu divizije bili su: komanda (40 pripadnika), četa vojne policije (114 pripadnika), vod za protivelektronsku borbu (37 pripadnika), izviđačko-diverzantska četa (126 pripadnika), 280. istočnobosanska laka brigada (1.020 pripadnika), 281. istočnobosanska laka brigada (1.007 pripadnika), 282. istočnobosanska laka brigada - komandno mesto u Srebrenici (1.007 pripadnika), 283. istočnobosanska laka brigada (1.007 pripadnika), 284. istočnobosanska laka brigada (1.007 pripadnika), 285. laka brigada - sa komandnim mestom u Žepi (1.105 pripadnika), 28. brdski bataljon "Srebrenica" (521 pripadnik) i komandno mesto Žepa (13 pripadnika). Ukupno brojno stanje krajem maja 1995. godine je bilo 7.004 pripadnika. Broj vojnih obveznika iznosio je 18.000.
Četvrtak 15.12.2016. 11:32
NEPOSREDNI povod da srpske snage isplaniraju i krenu u operaciju "Krivaja 95" bila je zapovest komandanta Glavnog štaba Armije Bosne i Hercegovine generala Rasim Delića iz juna 1995. godine 28. pešadijskoj diviziji, kojom naređuje da otpočne izvođenje ofanzivnih dejstava prema vojsci i stanovništvu u Republici Srpskoj radi podrške u deblokadi Sarajeva. U skladu sa ovom naredbom, načelnik štaba 2. korpusa je naredio komandi 28. divizije da izvrši "sve pripreme za izvođenje ofanzivnih borbenih dejstava u cilju oslobađanja teritorije Republike Bosne i Hercegovine, razvlačenja i nanošenja gubitaka A/S (armija Srba). U skladu sa ovom naredbom 26. 6. 1995. godine Zulfo Tursunović, komandant 283. lake pešadijske brigade, napao je srpsko selo Višnjicu, udaljeno pet kilometara od granice zaštićene zone. Istog dana u širem rejonu Han Pijesak - Vlasenica čak devet diverzantskih grupa iz 285. istočnobosanske lake brigade u više akcija u dubokoj pozadini VRS ubilo je oko 40 boraca i civila. ODMAH potom komanda Drinskog korpusa početkom jula odlučuje da formira kombinovane snage korpusa iz sastava matičnih brigada i da izvede sužavanje područja zaštićene zone Srebrenica i njeno razdvajanje od zaštićene zone Žepa. Za pripremu akcije korpus je imao četiri dana i mogao je da odvoji svega 3.000 boraca. Na pravcu prvobitnog glavnog udara ka Srebrenici nastupio je sa 400 boraca i pet tenkova. Posle nekoliko dana, srpske snage su gotovo bez otpora ušle u ovaj gradić. Borci 28. divizije Armije BiH, prema nikad definisanom naređenju, odlučili su da pokušaju proboj ka Tuzli i Kaknju u maršu dugom 60 kilometara u koji je krenula većina vojno sposobnih muškaraca.
Četvrtak 15.12.2016. 11:32
Napad muslimana na srpsko selo Višnjicu, i prema Ibranu Mustafiću, predstavlja jedan od ključnih momenata u srebreničkoj tragediji. On to opisuje ovako: "Bio sam šokiran vešću na Srni koja je glasila: 'Danas su jedinice srebreničkih ekstremista upale na srpske prostore i izvršile napad na srpsko selo Višnjicu, kojom prilikom je poginulo nekoliko srpskih civila. Selo je spaljeno, a nakon toga muslimanski ekstremisti su ga opljačkali i vratili se u zaštićenu zonu.' Mustafić dalje piše: "Znao sam da su u toj akciji iz Potočara, sa pozicija komandnih mesta, učestvovali Ekrem Salihović i Ibrahim Mandžić Mrki. Odmah mi je bilo jasno da je srebrenička mafija odlučila da završi sa Srebrenicom i da se kompletno stanovništvo srebreničke enklave stavi pod čet,nički nož. Sutradan, iako sam se jedva kretao, otišao sam u Potočare i tamo zatekao jednu grupu momaka u maskirnim unoformama, a među njima je bio i Mrki. Počeo sam na sav glas histerisati: - Jeste li vi uopšte normalni? Vi niste u Višnjici ubili samo dve-tri babe, vi ste u Višnjici ubili muslimanski narod!" Mrki je, kaže Mustafić, pokušao da smiri situaciju rekavši: - Nismo mi samoinicijativno išli u akciju. Mi smo dobili naređenje iz Sarajeva! "Više nisam imao dileme. Mi smo žrtvovani! ... Nakon svega saznajem u Sarajevu da je naredbu za napade oko Srebrenice potpisao 'đeneral' Enver Hadžihasanović!"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online