Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.06.2010.
14:00
Tanjug A

Spomenik Srbima stradalim u Lori

Hrvatski predsednik Ivo Josipović podržao je ideju o postavljanju spomen-obeležja srpskim civilima i zarobljenicima ubijenim i mučenim u zloglasnom vojnom zatvoru Lora, u Splitu, gde je ubijeno ili odvedeno u nepoznatom pravcu 60 zatvorenika.

On je za "Jutarnji list" rekao da je principijelno za obeležavanje svake žrtve ratnog zločina, gde god se dogodio, iako smatra da je najvažnije procesuirati sve ratne zločine koji su se desili u ratovima na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog veka.


Činjenica da je sudski postupak za Loru sproveden, da je dokazano teško i nečovečno postupanje prema civilima i da su optuženi proglašeni krivima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i to je bio je najvažniji čin, istakao je Josipović.


On je naglasio da svaka žrtva zaslužuje poštovanje i počast, pa i spomen obeležje ako postoje takve inicijative i bude donesena takva odluka.

Monstruoznosti Lore su dokazane pred sudom: Ivo Josipović

Ideju o obeležavanju pomenu žrtvama u Lori, gde je zatvoreno i mučeno preko 1.000 srpskih civila iz Splita i drugih dalmatinskih gradova i zarobljenih pripadnika JNA, s početka rata u BiH 1992. godine, prvi je pre izvesnog vremena pomenuo Zoran Pusić, predsednik Građanskog odbora za ljudska prava.


Ohrabren reakcijom predsednika, Pusić je najavio pokretanje inicijativu za podizanjem spomen-obeležja u Lori, jer bi to, kako je rekao, bio velik civilizacijski iskorak za Hrvatsku i dobra poruka za duhovno zdravlje hrvatske nacije.


Ideju o postavljanju spomen-obeležja podržao je i Predrag Matić, vukovarski veteran koji je kao ratni zarobljenik bio u centrima u Srbiji, a sad je Josipovićev savetnik.


"Radi se o delikatnoj stvari, ali kao žrtva ratnog zločina kažem da je zločin zločin", rekao je Matić "Jutarnjem listu".


On je rekao da "zločini u Lori nisu na ponos Hrvatskoj jer su mrlja na njenoj pravednoj borbi za nezavisnost". "Ipak sam ponosan da je Hrvatska imala snage da procesuira taj zločin", kazao je Matić.

Luka smrti: Lora

Šef HDZ-a u Splitu Dujomir Marasović je izjavio da Pusić "svojim jednostranim pristupom produbljuje rane i kvari odnose Hrvata i Srba".


"Poštujem i pravnu državu i ako je hrvatsko sudstvo Loru osudilo kao zločin, osuđujem ga i ja, ali ovakvom Pusićevom inicijativom ništa se neće dobiti", rekao je Marasović, koji, kako kaže, zagovara generalno izmirenje, ali "nakon jedne istinske, objektivne i sveobuhvatne rasprave gde će se sagledati sve okolnosti rata i ratnih zločina".


Marin Jurjević, šef Socijaldemokratske partije u Splitu smatra ideju pozitivnom i dobrom za Hrvatsku.


"Ta spomen tabla bi ukazala na jedno teško vreme. Nikog ne bi smela da vređa, niti bi dovodila u pitanje suštinu rata", kazaoa je Jurjević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online