Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.11.2016.
16:16
Vestionline, Index.hr A

Hrvatska će Albanki morati da isplati odštetu, jer je nedužna provela tri godine u zatvoru

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je oslobađajuću presudu Albanki Manueli Makaj za šverc 23 kilograma heroina. S obzirom na to da je u pritvoru u Hrvatskoj provela 32 meseca, ova država će morati da joj isplati kompletnu odštetu.

Tanjug
Zbog podmetnute droge, Manuela Makaj je nedužna ležala 32 meseca  (Foto: Ilustracija) 

Na prvom suđenju dobila osam godina zatvora

Makaj je uhapšena u avgustu 2012. godine na graničnom prelazu Karasovići u automobilu "Citroen Xsare" u kojoj je heroin bio skriven ispod prednjeg sedišta. Makaj je uveravala da nije znala da prevozi heroin i da je automobil prodala ocu suvozača Ergeste Hoxe. Na prvom suđenju u Splitu osuđeni su na po osam godina zatvora, no njoj je prihvaćena žalba zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok je njemu kazna smanjena na šest i po godina zatvora, piše "Indeks".

Na ponovljenom suđenju u Opštinskom sudu u Dubrovniku, Makaj je oslobođena početkom 2015. godine, a zatim je puštena na slobodu. Vratila se ćerki u Italiju. Sud u Dubrovniku temeljio je oslobađajuću presudu na svedočenju policajaca i carinika s prelaza Karasovići. Oni su utvrdili kako je pakete s drogom bilo nemoguće primetiti golim okom, već su ih otkrili endoskopom.

Koliko će Hrvatska platiti? 

Županijski sud u Zagrebu odbio je prošlog meseca žalbu Državnog tužioca te potvrdio oslobađajuću presudu iz Dubrovnika. Jadran Franceschi, koji je Makaj branio sa advokatom, žalio se kako bi regulisali odštetu za vreme koje je njegov klijent Makaj provela u zatvoru. Još će videti šta će sa materijalnom štetom, odnosno, primanjima koje je Makaj mogla da ima da nije bila pritvorena. 

Rekonstrukcija za sud nemoguća

Državno tužilaštvo žalilo se na nepotpuno utvrđeno činjenično stanje jer sud nije proveo rekonstrukciju kojom se trebalo utvrditi je li okrivljena mogla osetiti da se vozi iznad paketa s drogom. Sud je obrazložio da se rekonstrukcija nije mogla obaviti jer su pojedini delovi "Citroen Xsare" odrezani i uklonjeni i nije bilo moguće ih vratiti na automobil. Tužilaštvo je tražilo da se rekonstrukcija obavi na drugom identičnom vozilu, no ni sud u Dubrovniku, ni sud u Zagrebu nisu to prihvatili.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online