Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.11.2016.
10:16
Tanjug, Vestionline A

Đetići jure ruske kozake. Evo šta su im oni poručili

Crnogorsko pravosuđe pokrenulo je istragu o delovanju "Balkanske kozačke vojske", formirane početkom septembra u Kotoru, koja broji oko 50 članova zbog provere njihove moguće povezanosti sa osobama, koje se dovode u vezu sa osujećenim terorističkim napadima u Crnoj Gori, pišu podgoričke Dnevne novine.

pixabay.com
Kozaci: To što smo protiv NATO ne znači da smo teroristi

"Balkanska kozačka vojska" formirana je 11. septembra u Kotoru, a za kozačkog pukovnika i atamana Crne Gore izabran je Slobodan Pejović. Ovaj događaj izazvao je veliku pažnju javnosti u celom regionu,  a glavno pitanje je bilo što je razlog za formiranje kozačke vojske u Crnoj Gori mesec dana pred parlamentarne izbore. 

Na internet stranici "Centralne kozačke vojske" stoji informacija da je delegacija "Balkanske kozačke vojske" boravila u Moskvi od 11. do 16. oktobra, te da su bili gosti nedavno smenjenog direktora ruskog Instituta za strateška istraživanja Leonida Rešetnjikova, koji je pozdravio osnivanje kozačke vojske kao "još jednog objedinjujućeg faktora pravoslavnih slovenskih naroda na Balkanu".

Može da nas proverava ko hoće

Glavni ataman za Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku Vojislav Vidaković je kategorično odbacio bilo kakvu povezanost sa osumnjičenima za planiranje terorističkih akcija u Crnoj Gori. 

"Kozaci ne stoje ni iza kakvog plana destabilizacije Crne Gore i napada na vašeg premijera Mila Đukanovića. Može da nas proverava ko god hoće, tvrdim da među onima koji su hteli da izazovu incidente u Crnoj Gori, koji su hteli da ubiju vašeg premijera nema nikog ko je u redovima kozačke vojske čiji sam ja ataman. Razlozi zbog kojih neko pokušava da nas uvuče u ovako prljavi scenario sigurno nisu radi zaštite Crne Gore i Đukanovića", kazao je za ovaj podgorički dnevnik Vidaković. 

Mi se ne mešamo u politiku

Upitan zašto su ih pojedini ruski mediji označili kao organizaciju koja sporovodi ruske interese na Balkanu, Vidaković ističe da se radi o jednom opozicionom mediju koji radi nečijih drugih interesa plasira laži o kozačkoj vojsci i njenoj navodnoj umešanosti i u dešavanja u Crnoj Gori.

- Mi smo u Crnu Goru došli u leto ove godine na poziv Matice Boke, otvorenog srca i duše, kao organizacija koja želi da sačuva prijateljstvo između svih pravoslavnih država, dakle i između Crne Gore i Rusije. Između vaše države i Rusije su tri veka međudržavnih odnosa i neko hoće da te veze i to sećanje uništi i preda zaboravu. Mi se ne mešamo u politiku, ne radimo ništa što je protiv zakona Crne Gore, i ne znam po kom osnovu bi nas neko ubacivao u ovu neprijatnu priču, osim da nas diskredituje kao jednu miroljubivu organizaciju - kaže Vidaković. 

Mi smo protiv NATO

A na pitanje zašto su njihove poruke prilikom osnivanja u Kotoru bile i političke, Vidaković kaže da je javna tajna da je "Balkanska kozačka vojska" protiv NATO-a, i da imaju pravo na svoje mišljenje.

- To što smo javno protiv Alijanse, ne znači da smo teroristi. Tačno je da smo nacionalisti, ali nismo šovinisti i to je velika razlika - poručio je Vidaković. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online