Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.06.2010.
22:25
Tanjug A

Hrvati promenili Ustav, veća prava manjinama

Poslanici Hrvatskog sabora su usvojili predlog izmena ustava sa svim amandmanima vlade, a pre toga i predlog izmena ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Od ukupno 153 poslanika za promene ustava glasala su 133, jedan je bio suzdržan, a četvorica protiv, sa potrebnom dvotrećinskom većinom.

Srbima kojih je 4,54 odsto garantovana su najmanje tri poslanika koji će biti birani na stranačkim listama uz smanjenje cenzusa, što traže srpski poslanici.


Izmenama ustavnog zakona Srpsko narodno veće i formalno ima status koordinacije veća srpske samouprave na državnom nivou i u tom smislu postaje pravno lice.


Jedina sporna tačka bilo je Zajedničko veće opština, nastalo na osnovu Erdutskog sporazuma sredinom 1990-ih o čijem će statusu, načinu finansiranja i funkcionisanja vlada do 30. jula morati da nađe rešenje.


Za tu je odluku glasalo 129 poslanika.

Nacrtom novog ustava, između ostalog, obezbeđuje se primena evropskog naloga za hapšenje, kao i izručenje hrvatskih državljana sudskim organima država koje nisu članice Evropske unije, ukoliko je tako propisano međunarodnim ugovorom.


Promenama Ustava predviđeno je i da hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj mogu da glasaju samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i da će ubuduće imati fiksna tri poslanička mesta, dok sada imaju pet mesta.


Olakšavaju se uslovi za donošenje odluke na referendumu o pristupanju EU tako što će za to biti potrebni glasovi većine birača izašlih na birališta umesto većine upisanih birača. U preambulu ustava uvode se sve 22 nacionalne manjine.


Uvodi se i princip besplatnog obaveznog obrazovanja, uz obavezu da se taj sistem razradi zakonom.


Sudije Ustavnog suda biće birane dvotrećinskom većinomu Saboru, sudovima će biti data ovlašćenja da direktno primenjuju pravo EU, a biće osigurana i nezavisnost Hrvatske narodne banke i Državne kancelarije za reviziju.


Izmenama ustava biće onemogućeno zastarevanje krivičnih dela ratnog profiterstva i kriminala u privatizaciji.


Ubuduće bi se o odlasku hrvatskih vojnika van granica države, Sabor umesto dvotrećinskom izjašnjavao natpolovičnom većinom svih zastupnika, ali uz prethodnu saglasnost predsednika države. Ukoliko predsednik države uskrati saglasnost, odluka bi se donosila dvotrećinskom većinom u Saboru.


Po ranijem dogovoru vladajućih i opozicije, u Ustav ulazi da su "narod i branioci pobedili u pravednom, legitimnom, oslobodilačkom i odbrambenom Domovinskom ratu", a biće ugrađen i stav da država posvećuje naročitu brigu zaštiti hrvatskih veterana, ratnih vojnih invalida, udovica, roditelja i dece poginulih hrvatskih vojnika i policajaca.


Broj potrebnih glasova za raspisivanje referenduma ostaje 10 odsto građana, odnosno 450.000 iako se tražilo da potreban procent bude spušten na pet odsto.
Ustavne promene su izvršene kako bi se omogućio završetak pristupnih pregovora i ulazak Hrvatske u EU.


Pre usvajanja ustava, potrebna većina od 129 poslanika "za", četvorica uzdržanih i trojica protiv usvojila je i izmene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kojima se manjinama kojih je ispod 1,5 odsto u stanovništvu omogućava dodatno biračko pravo, na osnovu koga će uz poslanike stranaka birati pet poslanika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online