Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.06.2010.
20:45
Srna A

Srbi osuđeni za zločin na Ilidži

Sud BiH osudio je danas Radoja Lalovića na pet, a Soniboja Škiljević na osam godina zatvora za ratni zločin protiv čovečnosti počinjen u kazneno-popravnom domu "Butmir" na Kuli u opštini Ilidža od 1992. do 1995. godine.



Sud je utvrdio da je Lalović kao upravnik KPD "Butmir" od juna do decembra 1992. godine svesno i voljno sa stražarskim osobljem i tadašnjim vojnim i političkim strukturama Republike Srpske pomagao u teškom oduzimanju fizičke slobode nesrpskog civilnog stanovništva.


Sud je utvrdio da su uz Lalovićevo znanje i pristanak na stotine zatvorenika bili smešteni u nehumanim uslovima usled čega su se neki teško razboleli.


Sudija Minka Kreho navela je da Lalović nije sprečio stražare da zatvorene osobe fizički zlostavljaju, te da nije sprečio prisilno odvođenje na prinudni rad tokom kojeg su neki zatvorenici poginuli.


Soniboj Škiljević proglašen je, takođe, krivim, jer je kao upravnik KPD "Butmir" od decembra 1992. do decembra 1995. godine svesno i voljno učestvovao u, kako je navedeno, udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem proterivanja nesrpskog civilnog stanovništva.


U obrazloženju sudske presude navodi se da je Škiljević takođe svesno i voljno učestvovao u teškom oduzimanju slobode bošnjačkih civila i i njihovom nezakonito zatvaranju u nehumanim uslovima, te da nije sprečio ili pokušao da spreči stražarsko osoblje da izvode zatvorenike koje su fizički zlostavljali.


Škiljević nije sprečio ni odvođenje zatvorenika na prisilni rad koji se između ostalog odvijao i na prvim borbenim linijama, gde su mnogi zatvorenici poginuli.
Oba optužena, prema navodima sudije Krehe, bili su iskusni zatvorski radnici i znali su kako treba postupati sa zatvorenicima.


Ona je potvrdila da su brojni svedoci izjavili da optuženi lično nisu loše postupali prema njima što je sud imao u vidu prilikom donošenja presude, pa je zbog toga kazna izrečena ispod zakonskog minimuma, kao i zbog iskrenog kajanja optuženih i njihovog korektnog odnosa tokom suđenja.


Lalovićev branilac Slaviša Prodanović najavio je žalbu na presudu izrečenu njegovom klijentu.


"Neprijatno sam iznenađen izrečenom presudom jer je Momčilo Mandić koji je bio optužen za iste radnje oslobođen. Tada je utvrđeno da Ministarstvo pravde u tom periodu nije imalo ingerencije po pitanju zatvorenih osoba. To je odluka sudskog veća koja je obavezujuća", rekao je Prodanović novinarima.

On je potvrdio da je Lalović oslobođen najteže tačke optužnice koja se odnosi na ubistva civila u Kasindolskoj ulici na Ilidži jer je Sud utvrdio da KPD "Butmir" nije funkcionisao 25. maja 1992. godine kada su ubijeni bošnjački civili iz te ulice.


Prodanović je podsetio da je ovaj KPD formiran 30. juna 1992. godine i izrazio nezadovoljstvo izrečenom kaznom i najavio žalbu na ostale tačke po kojim je Lalović proglašen krivim.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online