Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 31.10.2016.
16:45
Vestionline A

Rešetnjikov: Milo je marioneta, Crna Gora pred provalijom

"Politička kriza u bratskoj pravoslavnoj Crnoj Gori traje već dve nedelje, koliko je prošlo od falsifikovanih izbora. Situacija se menja na gore iz dana u dan. Premijer Milo Đukanović, dobro poznat u kriminalnoj sferi, pokušava da ubedi sve da je dobio izbore. Ali njegova partija nije prešla potreban prag i sada je pitanje formiranja nove koalicije", izjavio je direktor Ruskog instituta za strateška istraživanja Leonid Rešetnjikov.

Reuters
Dok narod gladuje, Milo se raduje...

"Počeo je kao švercer čarapa"

Prema njegovim prognozama, Crna Gora sa Đukanovićem u najbližih mesec-dva može da napravi korak u duboku provaliju.

- Nekim biračima u Crnoj Gori je Đukanović ipak simpatičan, ali pitanje je ko su ti ljudi. Milo ima podršku i unutar zemlje. Ne sme se reći da ga podržavaju samo SAD. On je marioneta, ali može se reći da trećina Crnogoraca i Srba, podržava Đukanovića - dodaje Rešetnjikov.

- Pretežno su to ljudi ili plemenski povezani sa rodom Đukanovića ili povezani sa ogromnim tamnim, crnim biznisom kojim se on bavio i nastavlja da se bavi. On je počeo svoju delatnost kao švercer čarapa i cigareta i razvio je do ogromne mreže kriminalnog biznisa, pa i povezanog sa turizmom i našim državljanima - komentariše ruski analitičar.

Direktor RISI-ja kaže da bi Đukanović izgubio izbore kada bi bosanski Srbi koji predstavljaju manjinu u Crnoj Gori prešli na stranu opozicije i da se vodi ogromna borba za glasove Bošnjaka, muslimana. "A borba je sledeća - ko će više platiti", tvrdi Rešetnjikov.

Leonid Rešetnjikov smatra da religiozne nesuglasice treba ostaviti po strani i boriti se zajednički protiv zla koje Đukanović predstavlja.

- Taj čovek ne samo da uvlači Crnu Goru u NATO, već uvlači zemlju koja istorijski tradicionalno nikada nije mogla da bude sa druge strane barikade od Rusije. Nikada to nije mogla da učini! Ali situacija je takva da ako ne uspeju da skinu partiju Đukanovića s vlasti, u najbližih mesec-dva Crna Gora može da napravi korak u provaliju - zaključio je direktor ruskog instituta.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.11.2016. 17:12
Владајући још од времена када Деју Савићевића није мучио примицач, Мило Ђукановић је на изборе изашао као последњи европски господар из доба комунизма. Четврт века је управљао племенима, људима и судбинама кроз четири државе и две идеологије, наставивши да следи балкански усуд као слобиста и анислобиста, као русофил па натофил, побегавши из Амфилохијевог царства небеског у новостворену духовну фракцију Мираша Дедеића. На велику сцену га је извео Слоба, као увозника антибирократске револуције на Жутој греди, али је скоро двометраш од великог Србина двокораком стекао статус великог Црногорца, обогаћеног руским капиталом, а потом снажном НАТО подршком. Да ли су, после његове абдикације, миловци заиста остали без Мила, или је његов трећи одлазак са трона још један прагматични маневар доскорашњег премијера Црне Горе, са идејом да једно време проведе у сенци, из које ће управљати мандатаром Душком Марковићем, земљом и пословима? Уласком у игру бившег шефа црногорске тајне службе и свог најближег сарадника Марковића, Мило у влади оставља свој мозак и утицај, схватајући да је постао превелики баласт за хладноратовску атмосферу која је обележила црногорске изборе и као плима се излива у Србију.
Sreda 02.11.2016. 17:13
Хапшење бившег команданта српске жандармерије Братислава Дикића и још двадесетак људи из Србије на дан гласања, узбуркало је односе два некадашња ока у глави који су грађени на личном пријатељству Александар Вучића и Мила Ђукановића. Додатна истрага у Београду тек треба да покаже ко је у Србији заиста покушао да дестабилизује Подгорицу, а помињање руског фактора који покушава да одвеже Мила од Шесте флоте, претворило је читав регион у нови полигон одмеравања снага Американаца и Руса. Зато се сценарио владе миловаца без Мила могао наслутити, јер су ови избори, као никада раније, били гласање „за” и „против” једног човека. Четврт века на власти је за балканско мерење времена читава вечност и толики боравак на престолу је истовремено постала његова најјача, али и најслабија тачка. Тако је младић који је испливао из првог хладног рата као најмлађи европски премијер – имао је 29 година – заронио у други хладни рат где ће испод површине чекати на ново израњање.
Sreda 02.11.2016. 17:13
То је први пут учинио октобра 2006. године, предајући премијерску штафету Жељку Штурановићу, управо неколико месеци после референдума о независности Црне Горе. Други пут штафету никшићког маршала је прихватио млади Игор Лукшић 2010. године и оба пута Мило је стварао утисак илузије духа који лебди над пјену од мора. Не види се, али је се његово присуство и те како осећа. Многи се кладе да некадашњи верни Титов омладинац чека да заузме место председника Црне Горе, јер, како би рекао онај маршал – народ који има овакву омладину, не треба да брине за своју будућност.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online