Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.10.2016.
12:49
Tanjug A

Barišić: Ne podržavam ustaštvo, to je sitnica

Novoizabrani hrvatski ministar nauke i obrazovanja Pavo Barišić tvrdi da "nikada nije podržavao ustaštvo niti ga podržava, kao ni bilo koju totalitarnu ideologiju", a "sitnicom" naziva to što je u naučnom članku ustaškog ideologa Julija Makanca nazivao "hrvatskim mučenikom".

wikimedia.org/Sliverhand333
Pavo Barišić

Barišićevo pisanje o nekadašnjem ministru obrazovanja NDH profesor filozofije Josip Talanga je u razgovoru za "Novosti", koje je glasilo Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj, nazvao "salonskim ustaštvom".

Zbog tog Barišićevog članka u "Prilozima za istraživanje hrvatske filozofske baštine" Talanga je podneo ostavku u uredništvu tog časopisa.

Barišić, na čiji račun je do sada upućeno više kritika od optužbi za plagijat do malverzacija sa novcem i putnim nalozima, je u opširnom razgovoru za zagrebački "Jutarnji list" pokušao da odgovori na optužbe.

- Želja je da se blokira resor koji vodim, a ovo je sitnica u tom nizu. Optuživali su me da sam marksista, sada me optužuju za salonsko neoustaštvo, a ja nisam ni jedno, ni drugo. Niti podržavam bilo koju totalitarnu ideologiju - rekao je Barišić, pošto se u medijima pojavila informacija da je napisao knjigu u kojoj je pokušao da rehabilituje ustaškog ideologa Julija Makanca.

Na pitanje kako je uopšte došlo do toga da se posveti istraživanju dela Makanca, Barišić odgovara da je "istraživač istorije hrvatske filozofije" i da je "sve ove godine radio sam na raznim projektima".

- Kada je reč o Makancu, spletom okolnosti sam došao u posed njegovog nikad objavljenog rukopisa za predavanja "Uvod u filozofiju istorije". Dva su poglavlja bila objavljena u nekim časopisima, a celi rukopis je bio potpuno nepoznat. Dobio sam taj rukopis od Makančeve unuke i sina Branimira i jasno sam se ogradio od njegove političke delatnosti - tvrdi Barišić.

On kaže da "nije naravno" prećutao Makančevu ulogu i pripadnost totalitarnom režimu, ali "to i nije bila njegova tema".

- Prvo sam 1992. godine objavio članak u časopisu koji se zove 'Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine' u kojem sam uglavnom citirao i komentarisao nalaz rukopisa i središte je bio prikaz tog nepoznatog rukopisa kojeg je sačuvala porodica. Makanec je bio osuđen i pogubljen i sva su njegova dela bila nedostupna i smatrao sam da je važno taj rukopis objaviti kao knjigu - rekao je Barišić o knjizi koja je izašla 1993. godine.

Zanimljivi "Hitlerov filozof" i Franjo Tuđman

Na opasku da je istraživao i nemačkog filozofa Karla Šmita, koji je bio blizak ideologiji Adolfa Hitlera, Barišić je kazao Šmit "zaista krajnje sumnjiva figura, na tragu najgore Hitlerove ideologije".

- Ali on je kao naučnik prevođen i u Hrvatskoj i proučavaju se njegova dela i na Fakultetu političkih nauka. Kao mislilac je vrlo intrigantan, bez obzira na tu ideologiju koju krajnje osuđujemo. Tako je i s Makancem, kod kojeg takođe bez daljeg osuđujem njegovo političko delovanje, ali filozofsko stvaralaštvo treba objektivno prosuditi - naveo je Barišić i dodao da je "prvu spoznaju do koje je došao o Makancu imao čitajući dela Franje Tuđmana".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online