Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.06.2010.
12:05
Đ. Barović - Vesti A

Mudžahedini prete Krstiću

Penzionisani general Vojske RS Radislav Krstić psihički je sve lošije jer provokacije radikalnih islamskih fundamentalista ne prestaju i pored velikih sigurnosnih mera kojima je podvrgnut u novom zatvoru "Long Lartin" gde je premešten posle posle pokušaja ubistva u ćeliji engleskog zatvora "Vejkfild".

 

Penzionisani general Vojske RS: Radislav Krstić


 

- Kao da se nalazi usred Teherana. Verujem da je 90 odsto osuđenika radikalnih islamista od kojih je dosta njih najverovatnije ratovalo u Bosni - ovako, užasnut onim što je video priča Mladen Đurković, Krstićev zet koji se sa suprugom Tamarom sinoć kasno uveče vratio iz četvorodnevne posete generalu.


- Trenutno se nalazi u zatvorskom stacionaru i to pod neviđenim merama bezbednosti i mada ne postoji mogućnost fizičkog kontakta sa drugim osuđenicima, oni su, a reč je o pretežno islamistima, već saznali gde se tačno nalazi i svakodnevno nastavljaju sa psihičkim provokacijama zbog čega je on pod stravičnim stresom - kaže Đurković.


Prema njegovim rečima, general se uspešno oporavlja od fizičkih povreda koje je zadobio u svojoj ćeliji od stane trojice islamskih fundamentalista kada je jedva izvukao živu glavu, ali je uplašen zbog provokacija koje ne prestaju.


- Zatvorska uprava mu je omogućila da dnevno pola sata šeta po dvorištu potpuno sam i to je zaista veliki pomak jer više od pola godine nije izlazio iz svoje ćelije. Ali, problemi nastaju prilikom tih kolektivnih šetnji.

Radikalni islamski fundamentalisti su saznali u kojoj je ćeliji i bukvalno svakog dana čim izađu u šetnju okreću se ka njegovom prozoru i kreće kanonada uvreda, pretnji i provokacija mada im on ne daje ni najmanji povod, pa čak tokom tih šetnji i ne prilazi blizu prozoru.

Dobacuju mu i na arapskom i na engleskom, ali i na srpskom, pa on pretpostavlja da je reč o ljudima koji su učestvovali u ratu u BiH. Pre nekoliko dana neki od njih su prišli jako blizu njegovom prozoru i tiho ponavljali desetinu puta: "Dobar dan, kako ste" i odmah odgovarali: "Dobro smo, a kako ste vi".

To je užasan pritisak kome je izložen i priznao nam je da nije siguran koliko dugo još može da izdrži psihički ovakvu torturu - kaže Mladen Đurković i dodaje da se i general, ali i porodica nadaju da će vlasti u Srbiji, ali i Haški tribunal nešto preduzeti kako bi ga zaštitili.


Podsetimo, zatvor "Long Lartin" mediji u Velikoj Britaniji inače posprdno nazivaju i "terorističkim štabom", zato što je u njega smešten veliki pripadnika Al Kaide uključujući i Abu Katada, "desnu ruku" Osame bin Ladena u Evropi, ali i još šestorica muslimanskih ekstremista koji su optuženi za pripremu terorističkih napada.
 

Zahvalnost "Vestima"

 

Porodica generala Krstića prenosi i puno pozdrava i zahvalnosti našoj redakciji, jer je jedna od retkih koja ga nije zaboravila.


- Znamo da generalu svakodnevno šaljete novine, ali valjda zbog zatvorske procedure on "Vesti" dobija sa zakašnjenjem od nekoliko dana i obično u "kompletu" od nekoliko primeraka. Ali to mu ne smeta puno, jer su mu vaše novine prozor u svet - kaže Mladen Đurković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online