Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.06.2010.
21:00
Srna A

OHR: Šta je sa nestalima u Sarajevu?

OHR je ocenio kao razočaravajuću činjenicu što nije bilo merljivih rezultata istraživanja pitanja nestalih lica u Sarajevu, što je zadatak komisije koju treba da formira Vlada Federacije BiH. "To pitanje je postavljeno i bivšem premijeru (Nedžadu) Brankoviću, kao i premijeru (Mustafi) Mujezinoviću. Posebna pažnja data je slučaju 'Veliki park', ali smo i dalje nezadovoljni zbog činjenice da do sada nisu postignuti značajniji rezultati. Ova obaveza neće nestati i mora biti izvršena", saopšteno je Srni iz OHR-a.

Navodeći da komisija nije formirana iako je to bilo predviđeno odlukom Komisije za ljudska prava Ustavnog suda BiH, iz OHR-a su naveli da su više puta istakli da sve odluke Doma za ljudska prava i Komisije Ustavnog suda moraju biti potpuno ispoštovane. OHR je vlastima FBiH nekoliko puta izrazio svoju bojazan zbog toga.

Iz OHR-a su istakli da je jednako neprihvatljivo da institucije BiH nisu nastavile započeti posao kada je reč o svim licima koja su stradala u Sarajevu.

"Sve vlasti u BiH moraju preuzeti svoj deo odgovornosti za poštovanje ljudskih prava i postupati u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama. Zato je i izveštaj koju je sačinila Vlada Republike Srpske (RS) o Srebrenici toliko važan", smatraju u OHR-u.

Iz OHR-a navode da je Vlada RS sednicom od 19. aprila, kada je izrazila sumnje u rezultate izveštaja Komisije RS za događaje u Srebrenici, "ponovo dovela RS u poziciju da ne postupa u skladu sa zahtevom iz obavezujuće odluke Doma za ljudska prava, institucije koja je utvrđena u Dejtonskom sporazumu".

"U trenutku kada lideri u regionu pokazuju spremnost da to urade na nivou država, OHR smatra da je krajnji trenutak da lideri u BiH naprave korake koji će pomoći promovisanju pomirenja unutar BiH", istakli su u Kancelariji visokog predstavnika.

Ustavni Sud BiH doneo je 2005. godine odluku kojom je obavezao Vladu FBiH da, putem svoje Komisije za traženje nestalih, dostavi podnosiocu apelacija - sadašnjem poslaniku SNSD-a u parlamentu BiH Slavku Jovičiću i porodicama oštećenih, sve podatke o stradanju srpskih civila u Sarajevu.

Rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih RS Staša Košarac ranije je rekao da RS neće odustati od zahteva da FBiH, u skladu sa svojevremenim odlukama Doma za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, formira komisiju za utvrđivanje istine o ratnom stradanju Srba u Sarajevu, kao što je to već uradila RS za Srebrenicu, te da očekuje da to podrži i OHR.

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS najavila je moguće proteste u Sarajevu, zbog ignorantskog odnosa premijera Mujezinovića prema zahtevu za formiranje komisije za utvrđivanje istine za stradanje Srba u Sarajevu tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Prema podacima beogradskog Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom, u Sarajevu je tokom rata ubijeno više od 5.500 Srba.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online