Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.10.2016.
20:59
Vestionline A

Skandal u Banjaluci: Učenica (13) zatrudnela sa dve godine starijim tinejdžerom!

Jednu osnovnu školu u Banjaluci potresa šokantan slučaj učenice devetog razreda ove škole, a koja je ostala trudna sa 13 godina i trenutno je u sedmom mesecu trudnoće, prenose lokalni mediji.

pixabay.com
FOTO: Ilustracija

Devojčica je zatrudnela sa dve godine starijim momkom, sa kojim je navodno u dužoj vezi, a ovaj slučaj je izazvao burne reakcije na sednici školskog saveta roditelja, pa se u celu priču uključio i banjalučki Centar za socijalni rad.

Međutim, u ovoj ustanovi, kao i osnovnoj školi koju pohađa devojčica, zbog zaštite maloletnika, nisu želeli da iznose više detalja o celom slučaju.

"S obzirom na to da se radi o vrlo osetljivim i poverljivim podacima, njihovo iznošenje u javnost nije u najboljem interesu maloletnih lica. JU Centar za socijalni rad Banja Luka preduzima sve aktivnosti i radnje koje su u našoj nadležnosti u skladu sa zakonskim ovlaštenjima", potvrdili su za Faktor.ba u ovoj ustanovi.

Problem maloletničkih trudnoća, brakova i abortusa iz godine u godinu je sve izraženiji u Republici Srpskoj. Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Banjoj Luci su izneli podatak da su od ukupnog broja porođaja, u tri do pet odsto slučajeva majke maloletne.

Banjalučki lekari ističu da se dešavalo da su i porodilja i dete korisnici dečijeg dodatka, kao i da su nakon poroda bili u dilemi da li i majku i bebu smestiti na dečije odeljenje.

Takođe, od 2000. do 2015. godine bilo je ukupno 9.996 namernih prekida trudnoće u RS od čega 176 abortusa kod maloletnica. Prošle godine je najmlađa porodilja u RS imala 15 godina, a toliko godina je imala i najmlađa devojčica koja je uradila prekid trudnoće.

Ombudsmen za decu RS Nada Grahovac ocenila je da je kod nas komunikacija sa decom u školi ili sa roditeljima o pitanju seksualnosti još uvek tabu, kao i da je kod nas primetan trend sve ranijeg započinjanja seksualnog života, dok u razvijenom svetu smanjuje broj poroda u mlađem uzrastu, odnosno ispod 20 godina.

- Zbog ćutanja porodice i škole o ovim temama, deca o pitanjima i problemima u odnosima i vezama informacije dobijaju od svojih vršnjaka, časopisa i sa interneta. Aktivnosti se moraju usmeriti u preventivne programe i mere jer nedovoljno znanje o prevenciji dovodi do negativnih posledica ne samo za dete već za društvo u celini - istakla je Grahovac.

Iako su uvreženi stereotipi da su to uglavnom romski brakovi, analize su pokazale da se u vrlo malom procentu radilo o Romima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online