Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 24.09.2016.
04:00
B. Simonović - Vesti A

Snajperom smaknut robijaš

Dok su se zatvorenici poluotvorenog odeljenja zatvora u Spužu kod Podgorice nalazili u šetnji zatvorskim krugom, odjeknuo je pucanj. Istog trena, zatvorenik Dalibor Đurić (34) iz Kotora pao je kao pokošen, a zgranutim stražarima i zatvorenicima koji su mu pritrčali odmah je bilo jasno da mu nema pomoći.

pixabay.com
Kriminalci u Crnoj Gori se ne plaše države

Davao je znake života, ali je rana bila tako teška, metak ga je pogodio u grudi i na leđima napravio ogromnu izlaznu ranu i, iako je hitno prebačen u bolnicu u Podgorici, ubrzo je preminuo.

Nesvakidašnje ubistvo, kao u filmovima, šokiralo je celu Crnu Goru. Znalo se da je Đurić, jedan od vođa škaljarskog klana iz Kotora, moguće meta ubica, ali da će ga neko usred zatvora likvidirati to niko nije mogao ni da pretpostavi.

On je bio desna ruka bosova ovog klana, braće Jovana i Igora Vukotića, te Igora Dedovića, koji se takođe nalazi u zatvoru u Spužu na dvogodišnjoj robiji zbog iznuda. Mafijaški rat do krvi zavađenih klanova na Crnogorskom primorju besni već dve godine.

Preživeo dva napada

Ubijeni Đurić je do kobnog trećeg, preživeo dva napada. Stari znalac policije, na njega je pucano 2006. godine u Kotoru, kada je samo ranjen. I 2011. godine preživeo je detonaciju bombe postavljene na ulazu u jednu zgradu na Novom Beogradu i tada je takođe ranjen.

- Verovalo se da su makar iza zatvorskih zidina i žica bezbedni, ali, eto, ovo ubistvo je pokazalo da više nigde ne mogu biti sigurni, da se kriminalci ne plaše države - kažu za medije poznavaoci crnogorskog podzemlja.

Iako se sumnjalo da Đurić može biti meta ubica, niko izgleda nije pretpostavljao da može biti ubijen u zatvoru na takav način. Zato je bio u delu zatvora ograđenim samo bodljikavom žicom, u blizini reke Zete, šume i brisanog prostora.

Ubica se privukao stotinak metara do zatvorske žice i čekao trenutak kada je bio siguran u pogodak.

- Da mi je neko ranije ispričao da zatvorenik može biti ubijen iz snajpera u zatvoru, ne bih mu verovao - kaže za "Vesti" profesor dr Velimir Rakočević, dekan Pravnog fakulteta u Podgorici, koji je dve decenije radio u zatvoru u Spužu.

Odmah posle ubistva krenula je opsežna potera, a samo dvadesetak minuta kasnije kod škole u naselju Rogami u Duklju nađeno je zapaljeno vozilo škoda oktavija koje su ubice koristile.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.09.2016. 19:52
Pre cetvrt veka skracenica ZIKS znacila je:Zakon o Izvrsenju Krivicnih Sankcija. A danas znaci nesto drugo.Ovaj dogadjaj je sramota za drzavu koja je dozvolila da do ovoga dodje, jer gdje kriminalci sude i presudjuju i to u zatvoru tu drzave nema. Kriminalci udruzeni u kl-anove vec odavno haraju u Milovoj Crnoj Gori i s vremena na vrijeme skoknu do Beograda kako bi likvidirali onoga koji im se zamjerio.To su ti "streljacki vodovi ljudi koji ub-ijaju" a policija izdaje saopstenja u stilu " Uvidjaj je zavrsen,pocinilac je nepoznat a istraga je u toku". U ovom slucaju mislim da drzavni organi Crne Gore moraju da pronadju ubicu Dalibora Djurica brzo jer je pomenuti osudjenik bio njihova briga i zato je trebao da bude dodatno obezbjedjen a znali su, ili su to morali da znaju da ce On biti meta mnogih kriminalaca jer se mnogima zamjerio oko droge. Iskreno, ja prvi put cujem da je osudjenik koji izdrzava kaznu zatvora ub-ijen ili "upucan" a to samo govori koliko malo se poklanja paznja bezbednosti u ZIKS-u.....
Ponedeljak 26.09.2016. 19:59
Ovo je bio treći atentan na Đurića. Prvog puta 2006. godine ranjen je u napadu u Kotoru. Sumnja je pala da je na njega pucao Slobodan Stevović (29), koji je kasnije likvidiran na Dorćolu. Drugi put Đurić je smrt izbegao pre pet godina, kada je povređen u eksploziji bombe koja je bila postavljena u ulazu zgrade na Novom Beogradu. Đurić, pripadnik klana koji predvodi Jovan Vukotić, vodio se kao bezbedonosno interesantno lice, a u zatvor je dospeo pošto je sa drugom Jovanom Jovanović od Marjana Nemeskale, uz upotrebu sile i pretnje u naselju Škaljari u jednom auto-servisu oteo vozilo "mercedes A160" i plovilo-čamac "faeton", vredan više od 20.000 evra. Zbog toga je osuđen na dve godine zatvora, a Jovanović na godinu i po. Sa Ivanom Lopičićem, koji je kasnije likvidran u Kotoru, bio je optužen za nasilničko ponašanje i nanošenje težih telesnih povreda, Pre desetak dana Specijalno tužilaštvo i policija naneli su težak udar hapšenjem istaknutih pripadnika takozvanog ‘’kavačkog’’ klana suprotstavljenog ‘’škaljarskom’’. Nema sumnje, ‘’kavčani’’ su odgovorili snajperskim hicem. Rat između dva klana besi posle nestanke 200 kilograma kokaina u Valensiji 2014 godine, vrednog nekoliko desetina miliona evra. Polse toga usledile su likvidacije u Valensiji, Beogradu, Budvi, ali najviše u Kotoru.
Ponedeljak 26.09.2016. 20:12
Pocetkom septembra u Kotoru su likvidirani Goran Biskupovic i Milos Bosnjak.... U Baru manje od mjesec dana takođe su likvidirani 3 osobe....i to na sred ulice ili ispred svog stana. Svi su oni bili " bezbjedonosno interesantne osobe".....Uvjek u medijima se navodi Kotorani....Barani...a po prezimenima to je tesko ostvarljivo jer Bosnjak....Đuric....Lopicic...itd su prezimena koja ne pripadaju Boki Kotorskoj....Doselilo se sa konca i konopca...donijelo sa sobom svoju ne/kulturu... i zato se i dešavaju ovakve stvari... Više niko nije siguran ni ulicom da proseta...da pije kafu u nekoj basti...da se vraca kuci....jer ja znam koja budala nosi moju glavu ali ne znam koja mi budala ide u susret..????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online