Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.06.2010.
18:21 >> 21:48h
Tanjug A

"Srbija zloupotrebljava međunarodno pravo"

Pred sudom u Vestminsteru održano je ročište na zahtev obrane Ejupa Ganića o postupku njegovog izručenja Srbiji. Radio BBC je preneo da je Ganićev advokat Edvard Ficdžeralad optužio Srbiju da zloupotrebljava međunarodno pravo. Prema Ficdžeraldu, Srbija, da bi izručenje bilo zakonito, mora da dokaže da su se ratni zločini dogodili tokom oružanog sukoba između dve države.

Edvard Ficdžerald

Advokat člana ratnog Predsedništva BiH je naveo da je u prethodnim procesima pred međunarodnim sudovima Beograd tvrdio da se u Bosni i Hercegovini vodio građanski rat.


Ministarka pravde Srbije Snežana Malović i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević nedavno su u zajedničkom saopštenju naveli da netačno citiranje podnesaka Vlade Srbije engleskom ekstradicionom sudu u pojedinim medijima BiH predstavlja pokušaj da se zamenom teza i politizacijom devalvira zahtev za ekstradiciju Ganića Srbiji.


"Netačno citirajući i potom tumačeći jednu od tačaka koja predstavlja odgovor na pitanje Ekstradicionog suda, njenim slobodnim tumačenjem, istržući iz konteksa smisao ovog odgovora, navodi se da 'Vlada Srbije eksplicitno tvrdi da je u periodu kada se dogodio napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu postojao međunarodni oružani sukob između dve države: BiH i Srbije'", navedeno je u saopštenju.


Malović i Vukčević su istakli da odbrana Ganića tumačeći pravni stav Srbije u postupku pred Međunarodnim sudom pravde, osporava i negira postojanje međunarodnog sukoba na teritoriji BiH.

Ejup Ganić

"Sudska praksa MKTJ je nesporno utvrdila da je međunarodni oružani sukob postojao na teritoriji BiH pre 19. maja 1992. godine.

Samo ta činjenica je dovoljna da Sud odbaci prigovore podnete od strane tražene osobe vezano za navode o postojanju međunarodnog oružanog sukoba", ocenili su ministarka i tužuilac.


Kako se navodi, u tački pet odgovora Engleskom ekstradicionom sudu jasno je navedeno da je "vrlo važan datum koji je relevantan za ovo pitanje 19. maj 1992. godine, što je datum kada su se snage JNA povukle sa teritorije BiH".


Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu u Londonu po zahtevu Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici prilikom povlačenja iz Sarajeva 3. maja 1992. godine kada je poginulo najmanje 18 vojnika a 22 ih je ranjeno.


Glavno ročište zakazano u periodu od 5. do 9. jula.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online