Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 12.09.2016.
12:30
b92.net A

Milanoviću dani odbrojani: Nudi se i HDZ-u?

Dok mnogi dane posle izbora vide kao poslednje na čelu SDP-a za Zorana Milanovića, analitičari ističu da on izjavama pokazuje da želi veliku koaliciju sa HDZ. Pola sata iza ponoći okupljenima u Muzeju savremene umetnosti obratio se lider Narodne koalicije i šef SDP-a Zoran Milanović.

Reuters
Da li je Milanović svojim govorom pozvao HDZ na valiku koaliciju?

- Osam meseci smo bili svedoci eksperimenta, ali više to tako ne može ići. Veoma malo je ljudi izašlo na izbore, a mi se moramo pitati koliko smo za to odgovorni. Pričekajmo da se prebroje glasovi pa ćemo razgovarati. Hrvatskoj treba stabilna Vlada. Dali smo sve od sebe, ali očito smo mogli bolje. Ovo nije bio sretan dan za Hrvatsku. Treba nam stabilna vlada i svako od nas treba smiri taštinu - rekao je Zoran Milanović. 

Politički analitičari tvrde: Nije priznao poraz, nikome nije čestitao, a pričom o stablnoj vladi zapravo traži veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a. 

Ipak, pitanje koje se često čuje dan nakon izbora za hrvatski Sabor na kojem je SDP prema preliminarnim rezultatima osvojio sedam mandata manje od Hrvatske demokratske zajednice jeste hoće li Milanović podneti ostavku. 

Prema preliminarnim rezultatima HDZ ima 61 mandat, a Narodna koalicija oko SDP 54. Most je treći sa 12, a Živi zid sa osam od 151 poslaničkog mesta u Saboru. 

- Ako rezultati budu ovakvi, kakvi su sada, onda nema druge - komentarisalo je više SDP-ovaca dok još nisu bili svesni kakvi će rezultati ostati do kraja, navodi "Jutarnji".

Jedan od najbližih Milanovićevih saradnika je za taj zagrebački portal potvrdio da je predsednik SDP-a s najužim vodstvom stranke razgovarao o svojoj odgovornosti za izborni rezultat. Milanović je tokom noći odlučio da se neće povući s čela stranke, ali bi takvo nešto mogao objaviti već za nedelju dana. 

- Čekaju nas pregovori s izvesnim završetkom - tako je prve izlazne ankete glasanja prokomentarisao jedan član Predsedništva SDP-a koji kao i većina stranačkih čelnika već tada nije baš bio uveren da će SDP nakon ovih izbora sastavljati Vladu. 

Zanimljivo razmišljanje dao je jedan od članova Predsedništva SDP-a, rekavši kako će HDZ verovatno iskoristiti situaciju dok se SDP bude bavio unutarstranačkim izborima i traženjem novog predsednika kako bi raspisao prevremene izbore i učvrstio vlast bez Mosta, nešto slično kao što je Aleksandar Vučić napravio u Srbiji. 

Međutim, to nije sinoć nagovestio u svojoj izjavi posla sata iza ponoći, kada se pojavio u zgradi Muzeja savremene umetnosti i kada je nakon obrađenih više od 50 posto biračkih listića bilo potvrđeno da Narodna koalicija gubi izbore i da će Vladu najverovatnije sastavljati HDZ i Most... 

- Kada budu objavljeni rezultati i u zavisnosti od njih će se razgovarati - kaže jedan od članova Predsedništva SDP-a. 

Izborni poraz

Posle najduže kampanje u istoriji, nakon što je Milanović oko sebe okupio najširu koaliciju sastavljenu od HNS-a, HSS-a i HSU-a, a s druge strane je HDZ išao samostalno na izbore, i nakon što je HDZ bio odgovoran za pad svoje Vlade nakon samo pet meseci, u stranci su očekivali prvo deset, a posle barem šest mandata više od HDZ-a. Na kraju, rezultat se preokrenuo u HDZ-ovu korist i SDP i njegova Narodna koalicija su izgubili izbore, a razočaranje među prisutnim SDP-ovcima se nije moglo sakriti. Iako su zakupili grandiozni Muzej savremene umetnosti gde su 2011. slavili ubedljivu pobedu, ovog puta nije bilo optimizma, a kamo li slavljeničke atmosfere. Pripremljene hrvatske zastavice za mahanje volontera ostale su neiskorišćene na stolovima. Muzika je svirala, ali nikome nije bilo do plesa, navodi “Jutarnji”.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.09.2016. 12:51
Milanoviću!Brate Srbine.Ne vredi ti što si se poklonio sattanskoj veri.Ustaššija namirisala srpsku k,rv pa se ko besno psseto oblizuje.
Utorak 13.09.2016. 18:49
Зоран Милановић = ШАКА ЈАДА.........и врећа го**ана !!! Смраду један па и даље ке-њај по Србима...бруко једна !!!
Utorak 13.09.2016. 18:49
Зоран Милановић = ШАКА ЈАДА.........и врећа го**ана !!! Смраду један па и даље ке-њај по Србима...бруко једна !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online