Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 02.09.2016.
11:33
Vestionline A

"Referendum je korak ka razbijanju BiH"

Profesor univerziteta "Taft" i direktor projekta "Dejtonski sporazum" Brus Hičner smatra da je referendum od Danu RS opasan korak ka razbijanju BiH.

Srna
Referendum u RS digao na noge celu Evropu (Foto: Arhiva)

- Ako RS uspe da održi referendum, može učiniti i naredne korake. Dakle, ovo je prvi, ali opasan korak - rekao je za "Radio Slobodna Evropa" Hičner, koji je kao stručnjak međunarodne zajednice pre nekoliko godina učestvovao u pokušaju da se izvrše ustavne promene u BiH.

On je ocenio da će sa približavanjem referenduma jačati pritisak Zapada na vlasti u Banjaluci da odustanu. 

Za odluku Srbije da ne podrži referendum u RS i da ne utiče na vlasti u Banjaluci na njegovo otkazivanje, Hičner je rekao da stav Beograda proizilazi iz njegove politike da ne podrži referendum ali da se zalaže za očuvanje integriteta RS, dodavši da pozicija tog entiteta nikada nije ni dovođena u pitanje. 

- Treba imati u vidu i da se ove godine održavaju izbori (lokalni, 2. oktobra) tako da su se mogle očekivati tenzije, uključujući i pokretanje pitanja referenduma. Međutim, to je loš put, odnosno način da se vodi politika. Zašto zaobići izabrane predstavnike u parlamentu, te odluku o nevažnom političkom pitanju, kao što je praznik, donositi na referendumu koji mnogo košta - rekao je Hičner. 

Prema njegovim rečima, referendum je i znak političke slabosti. 

- Smatram da je njegov cilj i da se skrene pažnja javnosti sa predstojećih izbora na kojima bi građani trebalo da daju poverenje ozbiljnim i odgovornim političarima koji su postigli rezultate u reformama. Međutim, opšte je poznato da se u referendumskoj atmosferi suštinska pitanja ostavljaju po strani a fokusira se na manje važna i lažna - kazao je Hičner. 

POVEZANE VESTI

Petak 02.09.2016. 11:39
Ко је створио ове велике проблеме у Босни и Херцеговини ? Ко је створио сиромаштво,беду,мржњу међу народима Босне и Херцеговине ? Ко је створио мржњу између Кијева и Москве ? Ко је створио проблеме у Сирији,Либији,Ираку,Авганистан,Вијетнаму,Судану ? Ко жели проблем са Северну Кореју ? Ко прави све већу ватру са Москвом ? САД : Завади па владај .
Petak 02.09.2016. 21:15
"Zašto zaobići izabrane predstavnike u parlamentu, te odluku o nevažnom političkom pitanju, kao što je praznik, donositi na referendumu koji mnogo košta - rekao je Hičner. " Zato što referendum ne možete poništiti nikako a odluke skupštine možete sispendovati silom. Ovo je generalna proba za formiranje trećeg entiteta u Hercegovini (Herceg Bosni).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online