Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Utorak 23.08.2016.
03:05
D. Dekić - Vesti A

Genocid pravi naziv za zločine NDH

Demokratska stranka Srbije je pre više od mesec dana podnela Skupštini Srbije predlog o usvajanju Rezolucije o genocidu Nezavisne države Hrvatske, a proteklog vikenda i Udruženje logoraša i potomaka "Jasenovac sistem logora genocida u NDH" izašlo sa sopstvenim predlogom rezolucije i krenulo u prikupljanje 100.000 potpisa da bi se ona našla u parlamentarnoj proceduri.

Tanjug
Nikad više u jame: Ivanić, Vučić, Cvijanović i Dodik na izložbi u Donjoj Gradini

DSS i udruženje su u ovaj posao krenuli nezavisno, ali potpredsednik te stranke Dragan Maršićanin najavljuje da će stupiti u kontakt sa njima kako bi jedni drugima pomogli, jer im je cilj isti.

Temelj pomirenja

Dragan Maršićanin ističe neophodnost usvajanja dokumenta o genocidu kojim bi se, po njegovom mišljenju utemeljila politika pomirenja.
- Bez suočavanja sa prošlošću nema trajnog mira u regionu - poručio je potpredsednik DSS.

- DSS je pozvao sve parlamentarne stranke da nas podrže, ili da radimo na predlogu teksta koji bi bio zajednički, jer to nije partijsko pitanje. Podržale su nas samo Dveri, ostali do danas nisu odgovorili, kao ni premijer Vučić, od koga smo tražili podršku za usvajanje rezolucije - kaže Maršićanin za "Vesti".

On ističe da iako je inicijativa DSS naišla na gromoglasno ćutanje, ostaje tračak nade da ipak bude prihvaćena.

Ukazujući da se u javnosti čuje vrlo oštra retorika predstavnika srpske vlasti prema Hrvatskoj, Maršićanin naglašava da se ništa ne čini da se srpski narod koji je tamo ostao, zaštiti.

Da se u Jasenovcu dogodio genocid, ističu i u Udruženju logoraša i potomaka koje će do 27. avgusta prikupljati potpise za ulazak deklaracije na dnevni red Skupštine Srbije. Počasni predsednik Udruženja Milenko Čekić smatra da je krajnje vreme da se zločini NDH nazovu pravim imenom.

- U Hrvatskoj je na delu kontinuitet fašističke ideologije i falsifikovanje istorijskih događaja, umanjenje broja žrtava NDH i veličanje zločinaca koji nisu odgovarali za zločine - kazao je Čekić i nastavio:

- Genocid je izvršen na 45.626 mališana koji su ubijani na kućnim ognjištima, u logorima, streljani, vešani, klani, nabijani na bajonete, ubijani sekirama i spaljivani u kućama, crkvama, krematorijama, bacani živi u jame, u vrećama u bunare, trovani, izgladnjivani do smrti.

Potpredsednika Subnora Vidosava Kovačevića brine jačanje i divljanje fašizma u Hrvatskoj i status srpskog naroda u toj državi.

- Ponovo pevaju ustaške pesme, ustaški pozdravi se veličaju na javnim mestima, a Srbi opet prebrojavaju, uz izjave da ih nema dovoljno da bi ćirilica bila prisutna u Hrvatskoj. To je van svake pameti - ocenjuje Kovačević.

U NDH stradalo 72.464 dece

- Istraživanja bivšeg logoraša Dragoja Lukića govore da je u NDH stradalo 72.464 dece, od čega srpske 54.015, muslimanske 6.017, hrvatske 5.519, jevrejske 2.113 i romske 3.371, a za 1.969 njih se ne zna nacionalnost.

Apel UN i Savetu Evrope

U predlogu tekstova deklaracije Udruženja se potvrđuje se da je NDH izvršila genocid i pozivaju UN, Savet Evrope i parlamenti svih članica UN da prihvate deklaraciju. Poziva se, između ostalog, na kažnjavanje živih zločinaca NDH, sprečavanje poricanja holokausta i genocida nad Srbima i Romima i osuđuju pokušaji rehabilitacije ustaških zločinaca i umanjenje broja žrtava genocida.


 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.08.2016. 22:58
Стварањје Бановине Хрватске уочи почетка Другог светског рата, за хрватску политичку елиту била је само привремено решењје и степеница ка великој и независној држави. Спољјнополитичке околности рушења система колективне безбедности створеног на крају Великог рата, слабост, разједињјеност и недостатак прилагодљјивости српске политичке елите, номинално владајуће, били су ветар у једра оваквим плановима. Колебање Влатка Мачека, потпредседника југословенске владе, после државног удара од 27. марта, 1941. године ипак је завршило велеизд-ајничким чином безрезервне подршке прокламованој независној Хрватској 10. априла 1941. године. За римокатоличку цркву, првобитно противника југословенског уједињења, нова либерална држава показала се као погодно поље за велико ширење њене организације и утицаја. У хрватским крајевима утицај римокатоличке цркве нарочито је порастао после увођења диктатуре краља Александра 1929. године.
Četvrtak 25.08.2016. 22:31
Један од челних уб-ица у овом планираном систему смрти, Љубо Милош, на суђењју послије другог свјетског рата, на питањје колико љјуди је поб-ијено, изјавио је да је тај број "огроман и непојмљјив", Сва истраживањја послије, у служби дневно-политичких потреба, сводила су се само на научне расправе да би се број жртава у вријеме стварања "нове хрватске државе бесрамно минимизирао "Многа су питањја до данас постављана у вези са функционисањем тог свеколиког клерона-цистичког мрака и ирационалитета какав је владао у потпуно инферналним условима јасеновачког система ус-ташких логора смрти. Као по неком договореном правилу, већина од њих су већ од мајских дана 1945. године, након тзв. победе над фаш-измом била на фону дневно-политичких потреба и диктата. Дакле, у функцији обмана и минимизирања тог, готово, нестварно невероватног онељуђењја, које је са собом програмски носио ус-ташки покрет и оствареног са непојмљјивом суровошћу и острвљјењјем у веома разуђеном бестијарију, који ће пола вjека касније бити крштен и као "израз повјесних тежњи хрватског народа". И све то са, не само, експлицитним покровитељјством, него чак и директним учешћем најскупљјих ватиканских моцева и доглежњарки, уз потоњи, може се рећи, потпуни истраживачки и научни мук. А кад је реч о истраживањју те планиране потпуне истраге првенствено Срба, а потом Јевреја и Рома, као Павелићеве "државотворне" и "државоносне" стратегије, која је веома ефикасно и веома убедљиво проведена између два пролећа, од оног из 1941. до оног из 1945. на просторима од око 240 квадратних километара јасеновачког црног архипелага, углавном се све свело на дугогодишњји високопарни "научни" диспут о броју тог непреброја жртава јасеновачког мега-стратишта и губ-илишта.
Četvrtak 25.08.2016. 22:33
Са диктираним заборавом својих најближих, истргнутих из живота на најсвирепије начине у том јасеновачком паклу на земљји, српски народ је после 1945. године, уз даљје диктирано снижавањје прага колективне деперсонализације преко голооточког мартиријума, ушао у подручје потпуне духовне кадаверизације и под свој највећи духовни и физички упитник од када памти своје историјске трагове, а на велику радост планера тог упитника са ватиканског Трга св. Петра . Резултати "пописа" југословенских ратних жртава из 1964. године биће само наставак тог потпуног непримећивања несагледивих последица готово четворогодишњјег постојања НДХ и јасеновачких погона смрти, јединствених по свирепости, мржњји и својеврсном убилачком ентузијазму са којим су жртве стравично мучене, понижаване и потом уништаване. У тим и таквим "резултатима" тог и таквог "пописа" за, рецимо, Градину, једно од највећих планетарних стратишта у 2. светском рату, "пронађено" је свих 128 жртава, од којих су 122 уб-ијене, док се 6 воде као "нестале"(!).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online