Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 22.08.2016.
00:14
N. Popović - Vesti A

U Sarajevu planula srpska crkva

Pravoslavna crkva Svetog Preobraženja u naselju Novo Sarajevo planula je juče ujutro oko 8 sati. Na sreću, vatrena stihija iz ostave, gde je po svemu sudeći ubačen Molotovljev koktel, nije uspela da se proširi na ostatak hrama jer su sveštenici brzo pozvali vatrogasce.

Vesti
Ubačen Molotovljev koktel: Paroh čedomir Đelmo

- Stigao sam u crkvu ranije da se pripremim za nedeljnu liturgiju. Čim sam otključao vrata, iz crkve je pokuljao dim - kazao je za "Vesti" paroh Čedomir Đelmo. On je potvrdio da je posle vatrogasaca došla i policija koja je povela detaljnu istragu.

- Nisu nam ništa konkretno rekli, osim da će istraga potrajati i da će se rezultati znati kasnije - dodao je paroh Đelmo.

On je podsetio da je kroz uski prozor na ostavi više puta provaljivano u ovu crkvu koja je potom bila skrnavljena, zbog čega je njegov prethodnik ugradio čelične šipke i "zakovao" prostor daskama.

- Moja je pretpostavka da su nekom teškom alatkom prvo razvaljene daske a potom kroz razbijen prozor ubačena neka zapaljiva tečnost - kaže paroh Đelmo. On ne veruje da će iko biti uhvaćen i procesuiran za ovo nedelo.

Za Preobraženje hiljadu vernika

Pretpostavlja se da je "okidač" za najnoviji napad nedavna proslava verskog praznika Preobraženje koja je u crkvi i porti ove godine okupila oko hiljadu Srba koji su u federalni deo glavnog grada BiH došli iz Istočnog Sarajeva, gde sada žive. Nekome je očigledno zasmetalo da se toliko pravoslavaca okupi na jednom mestu.

Vesti
Ostava u kojoj je buknuo požar

- U poslednjih 15 godina ovaj hram je napadnut i skrnavljen više od 40 puta i nijedan slučaj nije istražen do kraja. Mi samo arhiviramo izveštaje policije da je "slučaj zastareo i da krivci nisu pronađeni" - rezignirano konstatuje sagovornik "Vesti".

Ni video-nadzor koji je još pre nekoliko godina postavljen radi zaštite ovog hrama nažalost nije dao nikakve rezultate.




 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.08.2016. 00:47
Posto su po*bili i proterali sve Srbe iz Sarajeva, sad su na red dosle srpske crkve i svetinje. Federalci su najekstremnija grupa u Evropi. Nema brze osude i protesta , od strane vlasti u Sarajevu , a ni Sarajevski muftijá se necuje . Kakva bi se tek galama i protesti expresno digli da je nedaj Boze zapaljena Ferhadija u B. Luci. No narod mudro kaze "kako sijes tako ces i poznjeti" neka to nezaboravljaju numera.... Bosnjaci . Ovo su potvrde njihove "zelja za zajednickim zivotom" u Sarajevu , gde i za Srbe ima mesta , jel tako Bosnjaci ?
Utorak 23.08.2016. 21:37
Ово само показује каква је чувена сарајевска мултикултуралност.....тј muslim style....Вандализам !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online