Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.06.2010.
20:26
Tanjug A

Holandija: Hrvati namerno zataškavaju nestale u Oluji?!

Holandska vlada je u organima Evropske unije pokrenula pitanje nesaradnje Hrvatske u potrazi za nestalim Srbima, i podržava stav glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o nepotpunoj saradnji Zagreba s tim sudom u slučaju artiljerijskih dnevnika iz operacije "Oluja", piše "Jutarnji list".

Hrvati zataškavaju broj nestalih osoba u akciji "Oluja" i ne sarađuju sa Srbima
 

Holandski predstavnici u potpunosti podržavaju stav vlade Srbije koja je zbog navodnih opstrukcija hrvatske kancelarije za zatvorene i nestale osobe prekinula razmenu informacija o nestalim licima sa hrvatskom vladom, piše list.

List piše i da hrvatska strana smatra da vlada Srbije politizuje pitanje nestalih i očekuje da sadašnji status kvo razreši međunarodna komisija za nestale.

 

U međuvremenu se u rešavanje tog spora uključila i holandska vlada, uzimajući to kao dokaz neverodostojne politike Hrvatske prema ratnim zločinima, piše "Jutarnji list".

Holandska vlada i dalje smatra da je saradnja Hrvatske s Haškim sudom, što je uslov za dalje integracije Hrvatske u EU, neverodostojna.


Na adresu Evropske komisije odnedavno stižu pritužbe predstavnika Holandije koji eksplicitno optužuju hrvatsku stranu zbog loše saradnje sa Srbijom u rešavanju pitanja nestalih lica i istraga o masovnim grobnicama.


Problemi u saradnji postali su vidljivi prošle godine kada su stigli prvi prigovori srpske strane, koja traži još 900 posmrtnih ostataka Srba državljana Hrvatske i 345 državljana Srbije.


Prigovori su se odnosili na navodnu sporost i neefikasnost istraga o masovnim grobnicama, u kojima su pokopani Srbi nestali tokom hrvatskih operacija "Oluje" i "Bljeska" iz 1995. godine.


Predstavnici Srbije predbacivali su hrvatskoj strani i neadekvatan tretman kad su u pitanju ostaci pokopanih Srba u masovnim grobnicama, tvrdeći da im se ne daje potreban pijetet i da ekshumacije Srba redovno prolaze bez predstavnika političke vlasti, navodi "Jutarnji list".


Iz vladine kancelarije za zatvorene i nestale osobe koja je moglo se čuti da su informacije o lokacijama na kojima su pokopane nestale osobe izrazito loše i nekvalitetne.

Saradnja Srbije i Hrvatske za nestalima kontinuirana


Predsednici komisija za nestala lica Srbije i Hrvatske, Veljko Odalović i Ivan Grujić, ocenili su danas da dve zemlje imaju kontunuiranu saradnju u potrazi za nestalima, reagujući na kritike holandskih vlasti da Zagreb ne sarađuje dovoljno u potrazi za nestalim Srbima.


Predsednik Komisije za nestala lica Republike Srbije Veljko Odalović, koji je zajedno sa Grujićem danas prisustvovao ekshumaciji jedne od masovnih grobnica u Banjaluci, rekao je za radio "Slobodna Evropa" da nema govora o prekidu saradnje između Srbije i Hrvatske u razmeni informacija o nestalima.


"Čak naprotiv, planiramo da uskoro u Beogradu održimo sastanak Komisija, a danas smo zajedno u Banjaluci, u sklopu zajedničkih aktivnosti u Srbiji i Hrvatskoj", rekao je Odalović.


Šef Kancelarije Vlade Hrvatske za zatočene i nestale Grujić je rekao za Slobodnu Evropu da ne zna ništa o kritikama koje je Holandija uputila Hrvatskoj zbog nesaradnje u potrazi za nestalim Srbima.


"Ja zaista ne znam za te kritike niti sam ih čuo. Ali moram da kažem da Srbija i Hrvatska imaju kontinuiranu saradnju u rešavanju problema nestalih osoba. Prema tome, nema apsolutno nikakvih zastoja u komunikaciji niti u realizaciji dogovorenog", rekao je Grujić.


Na srpskoj listi nalaze se imena oko 1.000 Srba, nestalih tokom sukoba u Hrvatskoj, a Grujić povodom toga kaže da su Srbi nestali u operacijama "Bljesak i "Oluja", koji su hrvatski državljani, briga Republike Hrvatske. On je dodao i da je, od tih 1.000, do sada pronađeno i ekshumirano oko 700, a da će se ekshumacija još 300 obaviti u skladu sa tehničkim i finansijskim mogućnostima.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online