Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 07.08.2016.
03:00
Vesti A

Male lepotice mamac za pedofile

Već godinama se vode polemike o konkursima lepote za decu, koji, prema mišljenju dobrog dela javnosti i stručnjaka ima više negativnih nego pozitivnih strana. Prvo takmičenje ove vrste u Bosni i Hercegovini održano je nedavno u Zenici, u okviru projekta Mis kids BiH.

pixabay.com
Devojčice u pozama koje im ne dolikuju (Foto: Ilustracija)

Učestvovalo je 14 devojčica uzrasta od četiri do deset godina. Iako gubitnica nema, pa se devojčicama koje ne ponesu neku od titula dodeljuju priznanja pratilja, većina psihologa ne podržava ovakve "festivale lepote".

Javnost u BiH je ostala poprilično zgrožena pošto je na internetu objavljena fotografija jedne devojčice, učesnice ovog takmičenja, koja je našminkana sedela u izazovnoj pozi, koja nema veze sa njenim uzrastom.

Fotografija je sklonjena posle brojnih kritika korisnika društvenih mreža na račun onih koji su fotografiju snimili i objavili, ali se negativni komentari i organizatorima i roditeljima nisu zaustavili: "Postigli ste da se erotizovana slika veoma mlade devojčice širi virtuelnim svetom, uz veoma gnusne komentare", "Pošto je fotografija podeljena toliko puta, kasno je da je uklanjate", "Devojčica je lepa, ali način na koji je slikana ne priliči njenim godinama. Roditelji, gde ste?".

pixabay.com

Sport ili šminka

Delila Softić, nekadašnja manekenka a danas doktor, ne podržava šminkanje devojčica, a ono je na izborima lepote neminovnost.
- Nakon toliko godina provedenih u svetu modelinga, šminkam se samo kada moram. Za decu je mnogo bolje da se posvete treninzima. U 5. i 6. godini nisam se bavila manekenstvom i šminkanjem, nego plivanjem - govori Softić.

Sa druge strane, u BiH veliki broj dece, na podsticaj roditelja, učestvuje u ovakvim takmičenjima. Ovo je "Dnevnom avazu" potvrdila Selma Hasanica, direktorka Mis kids BiH, zadovoljna brojem prijavljene dece.

pixabay.com

- Organizovali smo različite radionice, držanje javnog govora, druženje. U planu je organizacija istog događaja i u drugim gradovima - kazala je Hasanica.

Klinički psiholog Čedomir Novaković smatra da je slanje dece na izbore lepote zapravo "projekcija odraslih koji teže ostvarenju sopstvenih interesa".

- Pojedinci na taj način nastoje zaraditi novac ili preko tuđih leđa steći društveni ugled. Nemam ništa protiv organizacije izbora za mis među odraslim, punoletnim osobama. Sve drugo je apsolutna manipulacija. Bez obzira na želje roditelja, treba imati na umu da oni putem svoje dece teže ostvarenju ciljeva koje u ranijoj životnoj dobi nisu uspeli ostvariti - ističe Novaković.

On smatra da su ovakvi događaji alarm za pedagoške, ali i sudske institucije, pa se ne sme zanemariti stav stručnjaka.

Sociolog Jusuf Žiga napominje da se deca na ovaj način izlažu stresnim psihofizičkim situacijama, što je nedopustivo.

- Ako se ne ispune očekivanja, to vodi do razočaranja kod dece, što može ostaviti ozbiljne posledice. Potrebno je simulirati takmičarske porive kod dece, ali na pedagoški i mnogo adekvatniji način - govori Žiga, objašnjavajući da oni koji ocenjuju devojčice na ovakvim izborima to rade na grub i neprihvatljiv način.

Stručnjaci upozoravaju i na postavljanje na internet fotografija s ovakvih takmičenja, a na kojima su devojčice našminkane i vrlo često u neprikladnim pozama, jer one mogu privući pedofile i druge seksualne predatore kojih su društvene mreže prepune.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.08.2016. 17:34
Takva slika mladih, koja i više nego ikada zahtijeva posebne savjete roditeljima i njihovu paralelnu edukaciju, ipak nije posve primjenjiva na hrvatsku mladež, slažu se brojni stručnjaci, a među njima je i psihologinja Kristina Bačkonja. Najveće ograde domaći stručnjaci stavljaju na područje seksualnosti – jer po istraživanju u Njemačkoj deset posto dječaka u 14. godini već je nekome proslijedilo svoje gole fotografije, 11 posto 11-godišnjih mladića i 13 posto djevojčica iste dobi već su se (jednom) samozadovoljavali, a 27 posto ispitanih 16-godišnjaka imalo je spolne odnose te se izjašnjavaju da su uvjereni da su o tome pitanju dobro informirani. Prema posljednjem istraživanju koje je provedeno u Hrvatskoj, jasno je da su trendovi među našom djecom ipak drukčiji, da su naša djeca ipak dulje djeca. Naši adolescenti, naime, u spolne odnose ulaze pred kraj srednjoškolskog obrazovanja, s navršenih 17 godina.
Utorak 09.08.2016. 17:17
Pošto je to uzrast kada deca ili nemaju zube ili nemaju sve, stavljaju im se proteze, kako bi imale savršene, blistave zube, poput odraslih! Količina šminke koju im stavljaju previše je i za odrasle žene, a ne za osetljivu dečju kožu, tu su i veštačke trepavice... Kada pomislite na kostim za devojčicu, obično vam prvo padne na pamet pufnasta haljinica, ali zaboravite na to - ove mame šiju kostime u skladu sa nastupom koji su same osmislile, a on se neretko sastoji od malenog topića, gaćica, prekratkog šortsa, suknje koja otkriva sve....... ht_tp://stil.kurir.rs/slika-850x556/toddlers-and-tiaras-1433184210-60158.jpg
Utorak 09.08.2016. 17:15
_____Ovako roditelji od dece prave pohlepne i površne ljude!_____ Kada pomislite na kostim za devojčicu, obično vam prvo padne na pamet pufnasta haljinica, ali zaboravite na to I dok se mnoge majke pitaju koji je pravilan način da vaspitaju i sačuvaju svoje devojčice od svih loših stvari i nauče ih lepom ponašanju i pravim vrednostima, jedna grupa majki radi nešto potpuno neverovatno. Naime, u Americi postoji izbor za male lepotice, u kojima mogu da učestvuju devojčice od 2 do 14 godina. Za takmičenje devojčice se šminkaju, koža im se potamnjuje, šiju se skupoceni kostimi... Sve to bi možda i delovalo slatko, kada bi imalo ikakvu meru!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online