Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 07.06.2010.
18:48
Tanjug A

Crnogorci uhapsili Srbina po poternici Hrvatske

Crnogorska policija uhapsila je Srbina iz Hrvatske Kostajnice Marina Krivošića (45) kojeg hrvatsko tužilaštvo tereti da je učestvovao u ubistvu 56 civila u selu Baćin, izjavio je danas predsednik "Veritasa" Savo Štrbac.


Krivošić je automobilom išao sa ocem iz Republike Srpske u Crnu Goru, a uhapšen je 5. juna na graničnom prelazu između Trebinja i Herceg Novog na osnovu poternice Biroa Interpola u Zagrebu, naveo je Štrbac.

Proveriti hrvatski spisak optuženih

 

Štrbac je istakao da hrvatsko pravosuđe, uprkos tvrdnjama vlasti, nije bitno smanjilo broj optužnica protiv Srba i apelovao na njih da obavezno pre putovanja u "Veritasu" provere spisak optuženih.

Isto veče, kako je kazao, istražni sudija Višeg suda u Podgorici odredio je Krivošiću ekstradicioni pritvor i on je prebačen u zatvor "Spuž" nedaleko od Podgorice.


Krivošić, po zanimanju bravar, otac je četvoro dece, od kojih je dvoje rođeno u bivšoj Republici Srpskoj Krajini a dvoje u izbeglištvu u Srbiji, i tvrdi da nema nikakve veze sa zločinom u Baćinu.


Krivošić je više puta boravio u nekoliko evropskih zemalja, pa njegovo hapšenje ukazuje da je poternica, koja je za njim raspisana, novijeg datuma, ukazao je Štrbac.


Štrbac je naveo da je protiv Krivošića i još 14 lica, Županijski sud u Sisku 14. decembra 2006. godine otvorio istragu zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.


Oni su osumnjičeni da su "kao pripadnici srpskih paravojnih jedinica, u oktobru 1991. godine na obali Une u selu Baćin vatrenim oružjem pobili najmanje 56 civila, a zločin počinili s ciljem etničkog čišćenja Hrvata s područja Hrvatske Dubice, Cerovljana i Baćina".


Trojica Srba do sada uhapšeni u Crnoj Gori

 

Krivošić je treći Srbin iz Hrvatske, koji je uhapšen u Crnoj Gori na osnovu međunarodne poternice koju je raspisala Hrvatska. Najpre je u novembru 2009. uhapšen Stanko Kovačević iz Ervenika kod Knina, koji je februara ove godine izručen Hrvatskoj. U Baru je marta 2010. uhapšen Nikola Munjes iz Korlata kod Benkovaca i još se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Spužu.


Prema podacima "Veritasa", pored Krivošića, istraga je otvorena i protiv Branka Dmitrovića, Slobodana Borojevića, Milenka Janjetovića, Brace Vraneševića, Momčila Kovačevića, Katice i Milana Pekića, Steve i Veljka Radunovića, Nikole Kovačevića, Jove i Mladena Pucara, Slobodana Kljajića i Stevana Dodoša.

Savo Štrbac

Četvorica prvoosumnjičenih terete se da su isplanirali i naredili, a ostali da su, kao neposredni počinioci, pod komandom pokojnog Steve Borojevića zvanog "Gadafi", likvidirali hrvatske civile.


Do sada su prilikom ulaska u Hrvatsku u periodu između 2007. i 2010. bili uhapšeni Milan Pekić, Slobodan Kljajić i Nikola Kovačević, ali je u nedostatku dokaza istraga protiv njih obustavljena.


Milenko Janjetović, četvrti sa istog spiska, koji je zarobljen u akciji "Oluja" 7. avgusta 1995. godine, bio je osuđen na kaznu zatvora od četrnaest godina zbog krivičnog dela "organizovanje grupe i poticanje na počinjenje genocida i ratnih zločina", naveo je Štrbac.


Po već ustaljenoj praksi, u nedostatku dokaza za ratni zločin, hrvatsko tužilaštvo je Janjetoviću prekvalifikovalo optužnicu u krivično delo oružane pobune, pa je februara 1998. amnestiran.


Na osnovu poternica, koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta su dosad uhapšena 93 Srbina iz Hrvatske, od kojih je 28 izručeno nadležnim organima u Zagrebu, rekao je Štrbac.


Protiv 13 izručenih postupak je obustavljen, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, kako bi im bilo onemogućeno da traže odštetu za vreme provedeno u pritvoru, naveo je predsednik "Veritasa", istakavši da "ovako veliki broj obustava postupka ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske".
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.06.2010. 19:17
Ma daaaaaj, ovaj se zlocin nije nikad dogodio, cista Hrvatska propaganda.. Sad hoce sve Srbe da stave na spisku osumnjicenih, samo da se nebih vratili nazad u rodni kraj.. Ovako slicno bih Bura U pisao da su u pitanju Srpske zrtve i zlocini koje su Hrvatske i Muslimanske hajmo reci vojne snage pocinile.. Za sve zlocine pod hitno trebaju zlocinci odgovarati, nije malo pobiti 56 jadnih civila. Nadam se da ce biti isporucen Hrvatskoj i osudjen, a tako da i Hrvati pociste medju svojim redovima. Slazes li se Bura U po prvi put sa mnom? Ili ste i dalje cisti kao suza?
Utorak 08.06.2010. 11:18
bravo za crnogorce,a ovima sto nepase ovakve vjesti nek se poklope po usima,ko im je kriv kad su pocinjeli vise zlocina pa se hapse sirom svjeta svaki dan, to je i bilo za ocekivanje da ce vako izaci sve na svoje,istina i pravda svoje cini a vi i dalje pjenite dzaba...................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online