Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.07.2016.
18:30
J. Arsenović - Vesti A

Aveti prošlosti vode u budućnost

Dve vlade u tehničkom mandatu, hrvatska i srpska, ne prestaju da se "čašćavaju" uslovljavanjima i protestnim notama da bi na kraju međusobna optuživanja začinila merenjem čija se država više "proustašila", odnosno "pročetnikovala". Problem je što i oni umereni glasovi, koji pokušavaju da uvedu racionalnost u odnose dve susedne države to rade bahato, izazivajući po pravilu nove reakcije druge strane.

Tanjug/AP
Obeležavanje godišnjce ustanka bilo je u senci niza incidenata, pretnji i provokacija

Tako je bilo i s poslednjim nastupom bivšeg hrvatskog predsednika Ive Josipovića koji je za srpske medije poredio Dražu Mihailovića i Alojzija Stepinca, naravno u korist hrvatskog kardinala.

- Čak ako su u pravu oni koji ulogu kardinala Stepinca u ratu vide kao izrazito negativnu, ona se ni približno ne može meriti s onom Draže Mihailovića, koji je rehabilitovan u Srbiji - izjavio je za "Danas" Josipović, koji važi za umerenog hrvatskog političara, uz to još i levičara.

Cena dobrosusedstva

Dačić kaže da Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne po cenu da se "ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike".
- Dok je Hitler za Nemce i ceo svet simbol zla, za hrvatsku vlast NDH je ostvarenje hrvatskog sna, Ante Pavelić i ustaše simbol herojstva, a sa njim i njihov duhovnik Stepinac, simbol svetosti - rekao je šef srpske diplomatije.

Josipović pri tom tvrdi da ovakvim stavom ne staje u odbranu Stepinca, nego u odbranu "jednakih kriterijuma i doslednog zalaganja za antifašizam". Kao antifašista, on je 27. jula prisustvovao skupu u Srbu koje su organizovali Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske u znak obeležavanja podizanja ustanka Srba i drugih antifašista u ovom ličkom mestu 1941. godine. Tada je došlo i do incidenta jer je proustaška Autohotna hrvatska stranka prava sa svojim pristalicama pokušala da osujeti skup, preteći i uzvikujući "Za dom spremni" i puštajući proustaške pesme omiljenog im lokalnog pevača Tompsona.

"Odmerenost" po Milanoviću

Bivši premijer Hrvatske i lider Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović izjavio je da se njegova stranka, za razliku od vlade HDZ, prema Srbiji neće ponašati "papački" i neće iz zlobe blokirati pregovore sa EU, a potom poručio da će Beograd morati da odustane od zakona o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine.
- Možemo ulaziti u njihove etičke odgovornosti, ali oni jesu država. Odgovorni su za rat, za njega su odgovarali malo ili nikako, a mi njihove generale nismo optuživali, a mogli smo - rekao je Milanović, najavljujući da će njegova stranka taj problem regulisati bilateralnim ugovorom.

I pored ove ikonografije koja je podsećala na dane likovanja HDZ iz najgorih vremena, zvanični Zagreb nije mogao doći sebi zbog oštrog tona protestne note koja je uručena hrvatskom ambasadoru u Beogradu zbog poništavanja presude kardinalu Alojziju Stepincu. Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač nazvao je srpsku notu "jeftinim napadom i pokušajem destabilizacije" Hrvatske u u osetljivom trenutku, nakon raspuštanja sabora i pre proslave Oluje".

- Recept iz 1990. godine podseća na vremena Slobodana Miloševića i veliku srpsku agresiju. Pozivamo vlasti u Srbiji da se u javnom obraćanju, kad komuniciraju sa svojom javnošću i sa susednim državama, koriste racionalnim, razumnim rečnikom - rekao je Kovač.

Kukasti krst na spomeniku

Na spomenik na putu Knin-Gračac, dalmatinskim partizanima koji su poginuli u bici sa nacistima nepoznati vandali su iscrtali kukasti krst i ostavili uvredljiv natpis: "Ovo su ubice". Pretpostavlja se da su spomenik devastirali ekstremisti na povratku s desničarskog protesta u Srbu.

Nije mu ostao dužan srpski kolega Ivica Dačić.

- Možda naša protestna nota ministra Kovača lično podseća na Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na šta i ni na koga ne podsećaju, već oni jesu naslednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića - naveo je Dačić.

I dok terorizam dobija novi zamajac i odnosi sve veći broj života, a svet se presabira da li je već zagazio u treći svetski rat, dve male balkanske države još svode račune iz prethodnih ratova. Svaka traži alibi za svoje ekstremiste, a najčešće je to blizina izbora koji predstoje u Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online