Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 25.06.2016.
14:21
Vestionline A

Hrvatska slavi 25 godina otcepljenja od SFRJ, minit ćutanja za Tuđmana

Hrvatska u subotu obeležava Dan državnosti, a svečana sednica Sabora, u prisustvu državnog vrha, započela je minutom ćutanja za prvog hrvatskog predsednika i osnivača HDZ Franju Tuđmana.

twitter.com/DaZivimSan
Mladi danas u Hrvatskoj

Svečanom sednicom Sabora, koji će, kako je već odlučeno biti raspušten 15. jula, predsedavao je Željko Rajner a prisustvovali su joj predsednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer, kome je izglasano nepoverenje, Tihomir Orešković.

Dvadesetpet godina od sticanja nezavisnosti Hrvatska obeležava u atmosferi podeljenosti, kao posledice najteže političke krize u novijoj istoriji. Nepune pola godine od redovnih parlamentarnih izbora, Hrvatska će, kako je odlučeno, imati vanredne parlamentarne izbore već početkom septembra. Sabor je raspušten, a vlada je u tehničkom mandatu.

Tokom prepodneva predstavnici vlasti su položili vence na spomen obeležje poginulim braniteljima u građanskom ratu u bivšoj SFRJ, a misu za domovinu u Crkvi svetog Marka služio je kardinal Josip Bozanić, koji je pozvao vernike da se ne odaju beznađu, nego da mole za domovinu.

Ko je protiv Stepinca, protiv je boga

Bozanić je, kako su preneli hrvatski mediji, istorijske događaje od pre 25 godina nazvao "prekeretnicom i novim početkom za Hrvatsku".

- S tim događajima počinju savremeni demokratski procesi hrvatskog društva, koje vapi za novim zajedništvom i dijalogom - ocenio je Bozanić.

Bozanić je govorio i o, kako je rekao, nasrtajima na ''lik i delo''  kardinala Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca, koga Srbi smatraju ratnim zločincem iz perioda utaškog vođe Ante Pavelića. On smatra da ti napadi dolaze otuda što je problem u tome šta Stepinac predstavlja za Hrvatsku i Hrvate danas, te poručio da je ''Bog već proslavio svetost blaženog Alojzija i ko god ide protiv njegovog lika ide protiv Boga'', a to je, kazao je, bitka koju niko ne može da dobije.

POVEZANE VESTI

Subota 25.06.2016. 16:01
On smatra da ti napadi dolaze otuda što je problem u tome šta Stepinac predstavlja za Hrvatsku i Hrvate danas, te poručio da je ''Bog već proslavio svetost blaženog Alojzija i ko god ide protiv njegovog lika ide protiv Boga'', a to je, kazao je, bitka koju niko ne može da dobije. ...............................................Namece se ozbiljno pitanje kada se procitaju bozanoviceve budalastine. Da li je on obavjesten od strane boga telefonski ili u obliku pisma koje je Sveti Petar poslao "velikom" zapadnjackom vladaru Pipinu Malom. Nego kad je vec u direktnoj vezi sa Gospodom da ga zamolimo neka vidi kakav je status one Srbske nejaci i mucenika koje Stepinac sa svoim blagosovom posla Gospodu.???
Subota 25.06.2016. 15:51
Dvadesetpet godina od sticanja nezavisnosti Hrvatska obeležava u atmosferi podeljenosti, kao posledice najteže političke krize u novijoj istoriji...........Nisam do sada znao da oni imaju i stariju istoriju. ??? Do duse nije sala 150 godina od pocetka stvaranja nacije. Daleka je to proslost....
Subota 25.06.2016. 16:38
Uskoro ce i 1. Juli - verovatno ce Hrvatska i taj istorijski dogadjaj ovako da slavi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online