Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.06.2016.
15:59
Tanjug A

Kolinda i Vučić se sastaju, a šta je sa vukovarskim Srbima?

Zamenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković ocenio je da će normalizcija odnosa Beograda i Zagreba poboljšati položaj Srba u Hrvatkoj, ali zamera to što predstavnici Srba nisu uključeni u najavljeni susret premijera Aleksandra Vučića i predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

youtube.com/UPPAD Udruga
Srđan Milaković, zamenik gradonačelnika Vukovara

U izjavi dostavljenoj medijima, Milaković ističe zainteresovanost srpske zajednice u Hrvatskoj za normalizaciju odnosa dve zemlje i veruje da će to doprineti i poboljšanju položaja srpske zajednice u Vukovaru.

Smatra da je srpska nacionalna zajednica u Vukovaru već neko vreme "zatočenik i kolateralna žrtva" političkih sukoba u Hrvatskoj, pa bi smanjenje napetosti između političkih elita dve države moglo dovesti i do promene i poboljšanja statusa srpske zajednice u Vukovaru.

On je naveo i da Srbi u Vukovaru s posebnom naklonošću gledaju na to što su proces normalizacije odnosa među državama na sebe preuzeli predsednica Hrvatske i srpski premijer.

Milaković, naime, navodi da dvoje državnika, "odabirom vremena kad su pokrenuli inicijativu, pokazali da proces što ga zajedno pokreću ne tretiraju kao oruđe za ostvarivanje političkih bodova i pridobijanje glasova birača", jer je Vučić upravo pobedio na izborima, a do novih predsednickih izbora u hrvatskoj ima više od tri ipo godine.

Srpsku zajednicu u Vukovaru raduje i to što su dvoje državnika odabrali rodnu kuću Milutina Milankovića u Dalju kao mesto svog susreta u Hrvatskoj, naveo je Milaković i napominje da je obnova rodne kuće ovog velikog naučnika jedan je od retkih uspešnih zajedničkih projekata vlada Srbije i Hrvatske.

- Odabirom rodne kuće naučnika Milutina Milankovića za mesto sastanka, dvoje državnika ne naglašavaju samo značenje jednog uspešnog projekta dveju vlada, nego i činjenicu da su nauka i kultura potencijalne spone saradnje dve države, a i da zaštita kulturnog identiteta srpske zajednice u Hrvatskoj igra važnu ulogu u istovremenoj zaštiti manjinskog identiteta i integracije u društvo ove zajednice.

Istovremeno, međutim, Milaković negoduje jer srpska zajednica u Vukovaru neće biti uključena u predstojeću posetu. On takođe kritikuje deo srpske zajednice u Hrvatskoj, za koju kaže da je podređena interesima političke elite jedne političke stranke i da "marginalizuje sve one koji ne pripadaju tom odabranom krugu među pripadnicima srpske zajednice u Hrvatskoj".

Milaković tvrdi da su on i novi predsednik Srpskog književnog društva Prosveta, koje se bavi zaštitom kulturnog identiteta Srba u Hrvatskoj, žrtve političke isključivosti Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Milaković u pisanoj izjavi skreće pažnju da bi, kako kaže, propust onih koji su birali ko će se u ime srpske zajednice u Hrvatskoj sastati s dvoje državnika, mogao baciti lošu senku na "izuzetno nastojanje" predsednice Hrvatske i premijera Srbije da osnaže proces normalizacije odnosa dve države i tako doprinesu poboljšanju uslova u kojima živi srpska zajednica u Vukovaru i, uopšte, u Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online