Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.06.2010.
12:00
Vesti A

Nemačka krije papire za odbranu Karadžića

Nemačka vlada će morati, ukoliko na snazi ostane odluka Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, da preda dokumente koje bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić smatra važnim za svoju odbranu, piše juče dnevnik "Frankfurter algejamne cajtung".

Karadžić i njegovi branioci, kako navodi list traže da nemačka vlada Tribunalu preda osam kategorija dokumenata. To su memorandumi, prepiske i izveštaji nemačke obaveštajne službe o isporukama oružja u Bosnu, pre svega u Srebrenicu tokom 1995. godine.

Pored toga, Karadžić traži i sve informacije o sastanku ministara odbrane NATO-a u Ki Vestu na Floridi 1995. godine, kao i izveštaje nemačke parlamentarne kontrolne komisije o eventualnoj infiltraciji nemačkih obaveštajaca u misije Evropske unije i Ujedinjenih nacija u Bosni.
 

Berlin traži "pravni lek"

 

List na kraju navodi da se u Berlinu upravo traga za pravnim lekom protiv odluke Tribunala. Pri tome se ističe doduše želja da se sarađuje sa Sudom u Hagu, ali se smatra da su dokumenti koje traži Karadžić neprimereni za utvrđivanje istine.


"Posmatrači u Hagu ukazuju i na to da u Tribunalu treba da se utvrdi i istorijska istina. To je doduše učinilo da se proces protiv Slobodana Miloševića otegne toliko, da je on umro u zatvoru. U svakom slučaju, odluka Tribunala u korist Karadžića pokazuje da sudije nastoje da ne odaju utisak posilnih svih onih zemalja koje su svojevremeno vodile rat protiv Jugoslavije", navodi nemački dnevnik.

Nemačka, navodi list, smatra da dokumenta o isporukama oružja Bosni nemaju nikakvog značaja za tačke optužnice protiv Karadžića, a kada je reč o dokumentima vezanim za rad obaveštajne službe, nemačka vlada se poziva na bezbednosne interese, kao i na interese drugih umešanih država.


Međutim, "nemačka strategija do sada je bila samo delimično uspešna", piše nemački dnevnik, i navodi da sudsko veće kojim predsedava južnokorejski sudija O"Gvon Kvon smatra da bi dokumenti mogli da budu potrebni i sudijama - da bi razjasnili u kojoj meri su stanovnici Srebrenice 1995. bili naoružani.


"Tribunal ukazuje na to da se države ne mogu paušalno pozivati na nacionalnu bezbednost da bi za sebe sačuvale određena dokumenta i time izbegavati saradnju sa sudom. Navodi se da nema blanko-prava, jer bi u suprotnom smisao Tribunala bio ugrožen", piše "Frankfurter algemajne cajtung".


U skladu sa tim stavom, sud je naložio da Nemačka mora da potraži dokumente koji se odnose na isporuke oružja i da ih preda optuženom.

Pored toga, do 8. juna nemačka vlada treba i da navede koji su od tih dokumenata od značaja za nemačke bezbednosne interese ili interese drugih država, a ako je nužno, Berlin onda može još da preduzme mere i da se usprotivi primeni konkretnih dokumenata u procesu.

POVEZANE VESTI

Petak 04.06.2010. 13:12
Jbg Hafize i Buro NDH, propade Vasa bajka o Srpskim agresorima.. :((( Evo sad i Deustchland strepi od isporuke tih dokumenata Haskom Tribunalu.. :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online