Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 06.06.2016.
12:56
Tanjug A

Drage dame, ako ste zainteresovane: U ovom selu živi čak 200 neženja

U selu Marićka, udaljenom oko 25 kilometara od Prijedora, živi oko 200 neoženjenih muškaraca, od kojih neki iako imaju i po 40 godina, nisu u braku i nemaju poroda. O problemu nesklapanja brakova Slaviša Pančić, sveštenik u parohiji Marićka kaže da u toj parohiji postoje tri matične škole u kojima ima veoma mali broj dece.

youtube.com
Selo u kome ima više sahrana, nego venčanja i rođenja: Marićka

- Što znači da, generalno, sela u BiH na neki način nestaju i to je problem, ne samo ove parohije nego i drugih mesta u BiH. Statistika je jednostavna jer je '70-ih godina bilo u proseku 50 sklopljenih brakova na godišnjem nivou. Krštenih je bilo 80, 90 ili 100, a umrlih 20, 30, 40. Međutim, 2014, 2015, 2016. i, verovatno naredne godine, sve se okrenulo. Sahrana 40, 50, krštenja pet ili šest, venčanja dva ili tri, i to sve govori - ispričao je sveštenik Pančić za Anadoliju, prenela je regionalna N1 TV.

Istakao je da samo u ovom selu ima oko 200 neženja koji su već davno trebalo da budu roditelji, ali, nažalost, nisu.

- Generalno, problem je rat koji je učinio svoje, ali ne treba gledati u prošlost nego u budućnost. U ovom selu ima oko 200 muškaraca koji je već trebalo da sklope brak i imaju makar po jedno dete. Dakle, 200 muškaraca po jedno dete je 200 dece i sve te škole bi na neki način bile pune - naglasio je sveštenik Pančić.

Pančić misli da rešenja ima i to na način kako je, na primer, rađeno za Zapadu, a to je da poslodavci tih ljudi treba da im ostave uslov: ili brak, žena i đeca, ili umanjena plata.

Međutim, dodao je, u Marićkoj, kao i u većem delu BiH, problem je nezaposlenost, ali ima i onih koji su zaposleni, a ne odlučuju se na brak.

- U ovom selu ima 15 dece, a škola je od prvog do petog razreda. Za ovaj prostor, vrlo malo. Marićka, kao parohija, ima oko 410 domaćinstava, ali ima tri područne škole i sve tri su maltene u fazi zatvaranja. Dakle, mnogo je onih koji se nisu oženili ili udali - rekao je Pančić.

Takvog mišljenja nisu i neženje iz ovog sela. Oni, naime, smatraju da je "brak njihova privatna stvar". Kako kažu, oni se bave svakodnevnim obavezama, uglavnom poljoprivredom i da li će se neko od njih oženiti tiče se samo njih i nikog više. Takođe, poručuju da je malo onih devojaka koje bi živele na selu, jer svi uglavnom žele u grad.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Glas iz duše jedne žene
Sreda 08.06.2016. 22:37
Данас села нестају...млади неће да остају своји на своме...да раде да имају и буду газде! Бјеже у град да буду подстанари негдје на периферији града...да свуда буду дођоши и странци да чекају посао или у најбољем случају да чуче негдје у стану на 10...15....18......спрату и посматрају градски живот из птичје перспективе....!!!
Sreda 08.06.2016. 22:55
Младе дјевојке чим заврше основну школу, одмах бјеже према граду а најчешће и на наговор родитеља да се у град даље школују и удају.... Маме често савјетују своје ћерке: " иди кћери ако сам ја морала радити...не мораш ти".....И ћерке веома радо послушају савјет својих мајки...али баш буквално!!! Шетају, излазе по клубовима и локалима, таквим животом наставе и кад се удају, када постану мајке и саме. Тада су им и сопствена дјеца терет и баласт јер треба излазити и бити виђена....а како би то све могла у свом селу гдје се ради од јутра до сјутра....итд Тотално се живит преокренуо за 360° и зато нам се дешавају овакве ствари а што је најгоре ни у најскоријој будућности се не види рјешење......!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online